Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Tło historyczne:
Konwoje do północnej Rosji, podobnie jak ich odpowiedniki na Maltę, były w praktyce całymi operacjami morskimi. Duże jednostki nawodne Kriegsmarine, ze względu na ich niewielką liczbę, zostały skierowane do Norwegii. Ich wypady były rzadkie i nieco wymuszone.
Jednak w przypadku ich wyjścia w morze, często jedynym ratunkiem dla choć części statków, było rozproszenie konwoju. Choć kapitanowie statków często uważali, że to skazywanie ich na śmierć, pozwalało to uratować konwój przed całkowitą zagładą.
Odprawa:
Zwiad lotniczy potwierdził, że zbliżanie się Lutzowa i Admiral Hippera przyniosło efekt w postaci rozproszenia konwoju.
Eskorta wroga ucieka. Nasze jednostki nawodne zostają wycofane. Przed wami pozostały tylko wrogie cele. Szykujcie torpedy, nadszedł czas polowania i decydującego ciosu. Udanych łowów!
UWAGA! MISJA ZAWIERA ZATAPIALNE C2!
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli:
PL_Kanaron - SURV • Auxiliary Cruiser "HMS Lord Jim" - 13 850
---------------------------------------------------
Razem: 13 850 BRT
PL_Lütjens - SURV • Cargo Steamer "La Vive France (wrogi)" - 5 536
---------------------------------------------------
Razem: 5 536 BRT
Płynę na peryskopowej, po dłuższym czasie dymy: z jednej strony dd-ek, z drugiej handlowiec. Handlowiec okazał się amunicyjnym, posłałem kilka rybek, niestety jedna wybuchła (z mojej perspektywy w śruby, z perspektywy Luciaka: w ogóle, więc przyjmijmy, że nie trafiłem). Na rufie pojawił się Auxiliary, posłałem rufową, niestety zrobił unik, posłałem dziobową, trafiłem, niestety dalej płynie. Na rufie pojawił się Cargo Steamer, posłałem rufową, niestety Luciak trafił wcześniej i zatopił. Zaczynam gonić płonącego Auxiliarego. W pobliżu nie ma niszczycieli, ryzykuję i płynę pełną mocą pod wodą i gonię go. Zbliżyłem się na jakieś 2,5-3 km. i zdziwiłem się: w tej chwili zatonął.
Wynurzamy się i płyniemy obok siebie. Zbyszek podpłynął po prowiant
002.jpg
Plik ściągnięto 2818 raz(y) 11.91 KB
001.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 35.44 KB
003.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 23.11 KB
004.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 78.97 KB
005.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 87.67 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 7 Kwiecień 2014, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#2 Wysłany: 5 Kwiecień 2014, 22:46
Trochę fotek ode mnie:
01. rozkaz kmdra Finka.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 247.17 KB
02 oberwał niezatapialny C2.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 108.88 KB
03. Cargo Steamer oberwał....jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 89.28 KB
04. ...koniec CS.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 85.5 KB
05. ...płonie ognisko....jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 90.29 KB
06. dwa U-Booty przede mną.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 19.98 KB
07. Koniec patrolu.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 41.28 KB
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum