Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Mam problem z ostatnia 5 misją treningową atak na konwój żadna torpeda nie trafia w cel czy to jakiś błąd z mojej strony ?
Drugie pytanie egzaminy dały mi 1500 reputacji do kariery jaki jest max. ?
Zapewne trenujesz na niepełnym realizmie.. Wtedy masz kamerę zewnętrzną... Torpedy nie idą do celu? Albo inaczej. Stoisz, strzelasz. Kąt żyrokompasu pokazuje kurs torpedy. Czy jak zegarek dochodzi do momentu trafienia cel jest na danym namiarze?
Strzelasz ręcznie, czy na automacie? Jaka odległość do celu?
Gram na 100% realizmu i w zasadzie robiłem wszystko zgodnie ze sztuką odległość do celu ok.500-600m dziób ubota po kątem 90 st. do kursu celu wszystkie namiary do TDC z automatu z pomiaru : prędkości, odległość i kąta namiaru AoB który w momencie odpalania torpedy wynosi 90 st.
Gram na Win 7 może to ma znaczenie ( w niektórych grach ma np. Fallout 3 nie odpala )
Póki co rospoczołem kampanię jestem na patrolu i robię podchody po cel...
Do misji treningowe wrócę i spróbuje zaliczyć bo mam niedostateczny z ataku na konwój.
Wracając:
Mogłeś źle ustawić. Zacznij od trudnego realizmu w treningu i patrz, gdzie latają torpedy. To może ci sporo pomóc. Ewentualnie zrób zrzut ekranu w chwili odpalania torped, a może na nim coś zobaczę.
Dzieki za podpowiedz w F3.
( znam te rozwiązania problem jest ze mna bo czasem się gubie w tym 51 lat ale czytam fora to w końcu może się nauczę na XP nie ma problemu może zmienie )
Co do SH3 to chyba muszę trochę potrenować to strzelanie to wymaga cierpliwości i wielokrotnych obserwacji itp. wszak gram na 100% realizmu bo tylko taka gram mnie cieszy.
Jak za miesiąc dalej będe miał egzamin z misji treningowej : atak na konwój niedostateczny to sie zgłoszę na instruktarz.
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#7 Wysłany: 17 Kwiecień 2014, 13:01
Na jakich modach grasz? Bo one też dużo zmieniają. Na przykład, w GWX nie dało się przejść misji treningowej z zestrzeliwaniem samolotów (przynajmniej u mnie).
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Gram na czystym 1.4
Póki co potrenuje jak będą problemy to szczegółowo opisze.
Jeszcze jedno przy pomiarze prędkości celu stoperem często dostaje wynik
prędkości celu = 0 w zaznaczam że pomiar dokonuje przy mojej prędkości 0 węzłów a statek jest w pozycji do mnie +- 45 st. na lewą lub prawą burte.
Pomiary odleglości do celu i kursu względem mojego ubota mam opanowane tylko ta prędkość raz mierze i mam predkośc celu = 5 węzłów a innym razem pokazuje bzdury czyli prędkośc celu = 0 wezłów.
Posłuchaj, jak naciśniesz CTRL+F11, robisz zrzut ekranu. Potem w katalogu z grą jest jako bitmapa (którą możesz zapisać jako jpg).
Możesz zrobić kilka takich zrzutów:
Różne statki, gdzie już wszystko masz zmierzone i moment, gdy miałbyś odpalać torpedę.
Ale tak, aby było widać (nie zasłoń myszką):
odległości, kąta, prędkości, kąta żyroskopu (zaraz pod notatnikiem) i namiaru (u góry peryskopu).
Jak podasz takie zdjęcia, mogę przeanalizować, co nie tak.
Dzieki za zainteresowanie nowicjuszem
Dam sobie 2 tygodnie na obycie z atakami torpedowymi i zobaczę jak coś to zrobie zrzut ekranu itp.
Niestety nie mam neta w domu tylko w pracy ale to wystarczy by być na forum zatem na razie dzięki a jak co to ja dam znać ( zrzuty ekranu itp. )
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#11 Wysłany: 18 Kwiecień 2014, 20:12
pamiętaj też że twój okręt musi być zatrzymany i nie mieć skręconych sterów
Bo ja będzie zasuwał 7w i max na stery np na prawo i zaczniesz robić pomiar prędkości to atak na 100% Ci nie wyjdzie
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
Wszystko co piszesz to wiem z różnych poradników.
Co do określania kąt AoB ( kąt biegu ) to początkowo faktycznie żle to rozumiałem bo ustawiłem ten kąt wg, namiaru na cel i przeciągałem na L/P burtę wg tego wskazania.
Teraz wiem że AoB to kąt wyznaczony kursem celu a namiarem na mojego ubota patrząc z perspektywy wrogiego mi okrętu,statku.
Ale nadal jest problem z określeniem prędkości za pomocą stopera mój ubot ma prędkość = 0 obserwowany obiekt mam w celowniku peryskopu ster=0 obserwuje cel mierze stoperem ponad 10s i nic dostaje wynik zero a wrogi statek się porusz...
Zauważyłem że jak zaloguje namierzony statek ( L ) to wtedy dostaje prędkość statku = 4 w
Ten sam pomiar bez logowania celu daje wynik =0
Sprawa dotyczy 5 misji treningowej atak na konwój może ktoś spróbuje rozwikłać tą zagadkę.
Gram na SH3 v.1.4
Wiem że są inne sposoby określania prędkości wrogiej jednostki = namiar + odległość zaznaczyć i nanieść położenie na mapie i po jakimś czasie powtórzyć to nanosząc na mapę drugi punk notując czas obu pomiarów można mierząc odległość z punktu 1 do 2 wyliczyć prędkość.
Chcę po prostu wiedzieć czy można za pomocą stopera dostać w miarę prawidłowy wynik pomiaru prędkości wrogiej jednostki.
Bo cel należy zalogować.
Pomiar stoperem polega na pomiarze O ILE stopni przekręci się peryskop. Potem z odległości i kąta przelicza się to na prędkość.
Cel musi być zalogowany w zerowej sekundzie pomiaru i ostatniej (wiec jak w połowie pomiaru zgubi cel, to możesz klawiszem L dologować (peryskop sam przeskoczy na właściwy punkt) i namiar będzie właściwy
OK zrozumiałem że pomiar prędkości za pomocą stopera tylko przy zalogowanym celu ( L )
Ja robiłem to tak że gdy cel był w namiarze celownika UZo bądż peryskomu i rozpoczynałem pomiar włanczając stoper i kończyłem pomiar po upływie min. 10s najczęsciej ok 13-15 s jednak zawsze dostawałem wynik=0
Czyli sprawę uważam za zamkniętą dzieki.
Swoją drogą chciałbym wiedzieć jak TY mierzysz prędkość celu jaką metodą stoper czy inną ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum