POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
kto zna ten film?
Autor Wiadomość
PL_HUBAL 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#1  Wysłany: 26 Czerwiec 2005, 20:30   kto zna ten film?

No Egon teraz u mnie odezwała sie skleroza :D Za cholere nie moge Sobie przypomnieć nazwy filmu wojennego którego wątkiem przewodnim był pojedynek na pelnym morzu między zawziętym kapitanem niszczyciela i równie zawziętym kapitanem U-boota. Więc jeśli ktoś pamięta tytuł tegoż filmu to byłbym wielce wdzięczny.
Pozdrawiam PL_HUBAL

Bahr 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

#2  Wysłany: 26 Czerwiec 2005, 20:53   

Eeee..."Wróg w głębinach"? czy jakoś tak :-) wszystko skończyło się wielka kraksą, z której blaszak wyszedł cało o to chodzi?

Pozdro, U-305

Uapa 
Bootsmann

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 26 Czerwiec 2005, 20:58   

Film przypadkiem wloskiej pordukcji ???

PL_HUBAL 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#4  Wysłany: 26 Czerwiec 2005, 21:00   

hmmm.. a w tym filmie był moment iż cwany lis ten dowodca niszczyciela zaczoł palić materace i drewno na pokładzie swej krypy aby zmylic bohaterskiego kapitana U-boota. Jeżeli Bahr to tam wystąpiło to jest ten film. A chyba załoga U-boota dostała sie do niewoli :cry:

[ Dodano: 26-06-2005, 21:02 ]
nie to nie był włoski film, kurcze tam występował znany amerykanski aktor, ale za cholere nazwiska Sobie nie przypomne :(

KUBA 

Kraj:
poland

Imię: Jakub

#5  Wysłany: 28 Czerwiec 2005, 17:55   

Załoga dostała się do niewoli...?

To może chodzi Ci o "Ostatni Uboot" czy jakoś tak.

Way hay and up she rises
Earl-aye in the morning .

PL_HUBAL 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 28 Czerwiec 2005, 20:22   

Już wiem jaka nazwa filmu :D skleroza jednak straszna rzecz :glupek Film o ktory mi chodzilo nosi nazwe "Podwodny wróg" z 1957 roku. A aktorem którego nie mogłem Sobie przypomnieć jest Robert Mitchum. Film naprawde genialny, i warty polecenia.

...Pływający po płd. Atlantyku amerykański niszczyciel "Haynes" dowodzony przez kpt. Murrella (Robert Mitchum) namierza swymi radarami niemiecką łódź podwodną i otrzymuje rozkaz jej zniszczenia. U-botem dowodzi kpt. von Stolberg (Curt Jźrgens), który próbuje uniknąć starcia. Obaj dowódcy, którzy osobistymi tragediami przypłacili wojenny konflikt, chłodno i bezstronnie podchodzą do powierzonych im zadań. Nie ma w nich fanatyzmu, raczej przekonanie o nieuchronności losu....

PL_Marco 

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 3 Luty 2008, 17:27   

PL_HUBAL napisał/a:
Film naprawdę genialny, i warty polecenia.

Oglądałem ten film gdy byłem młody i nie interesowałem sie/nie wiedziałem na temat niemieckich okrętów tyle co teraz. itpe itde.

Teraz obejrzałem go raz jeszzce i ręce załamałem widząc chyba Balao udające U-boota.
Ciekawostka było jakiego, z kształtu przerobili to to na VII, baaaa dospawali przecinak sieci na dziobie (a śmiem twierdzić ze akcja toczy sie w 1942 a wtedy już przecinaki były zdejmowane). No i może bym tych amerykańców zrozumiał ale gdy odpalają 2 rufowe torpedy top bucham na zmianę śmiechem i politowaniem dla wykształciuchów robiących filmy wojenne, którzy nawet do jakiejkolwiek książki o tej tematyce nie zajrzeli.

O wnętrzu niemieckiego okrętu nawet nie wspomnę bo to już żenada.

Jedyne co mogę z czystym sumieniem polecić to dość fajna fabuła i świetnie pokazane ataki niszczyciela. Ba to chociaż było takie jak powinno, nawet ładunków głębinowych użyli prawdziwych bo wyglądało to iście wspaniale.

I tyle jeśli chodzi o cześć podwodną jeśli tak to mogę nazwać to jeszcze raz żenada żenada i żenada.

Drugie U-571 albo i gorzej.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 3 Luty 2008, 17:28, w całości zmieniany 1 raz  

Adal 

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 2 Marzec 2008, 22:38   

taaa.. też dawno szukałem tego filmu - niestety znałem go pod innym tytułem - dosłownie "Pojedynek na Atlantyku" :D , ale niestety u mnie w wypożyczalni VHS/DVD nie mają tej pozycji (uwstecznieni chyba czy cuś...) więc jak ktoś zna tytuł oryginalny to plisss.. :)

PS: Marco, jak chcesz obejrzeć prawdziwą żenade to tylko Japoński "Lorelei...." :D
Ostatnio zmieniony przez Adal 2 Marzec 2008, 22:40, w całości zmieniany 1 raz  

PL_David 
Bootsmann

Kraj:
united kingdom

#9  Wysłany: 1 Wrzesień 2008, 08:06   

Oryginalny tytuł tego Filmu to "The enemy below" z tego co mnie pamięć nie myli.

mike 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Michał

#10  Wysłany: 1 Wrzesień 2008, 23:10   

drodzy Koledzy jesteśmy niestety juz "zboczeni" w temacie okrętów podwodnych (sam prawie zwymiotowałem na jakiejś hamerykańskiej produkcji U-5xx czy coś) niestety filmy sa robione dla laików którzy nie maja pojęcia jaka jest różnica miedzy VII a Gato, zasadniczo można by zespawać ze sobą 2 wanny dołączyć rurę kanalizacyjną jako peryskop wszystko ładnie pomalować i też by różnicy nie zobaczyli :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol :lol
poza tym bierzcie poprawkę żę to film z lat 50-tych :) ja polecam pozycje "Were Expendable"
z 44r z Johnem Waynem :) :) może to nie o okrętach podwodnych ale za to ciekawy film o walkach kutrów torpedowych na Filipinach

Odpowiedz do tematu