Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Resztki Pola Bitwy"
14 V 1943, 7:00
U-Booty: VIIC 1943 lub IXC 1943, zawodowcy
Tło historyczne:
W miarę zwiększania się zasięgu ochrony lotniczej aliantów, obszar Atlantyku na którym mogły toczyć się bitwy konwojowe, coraz bardziej zmniejszał się.
Alianci podejmowali działania, które miały zapewnić ochronę luki, min. wprowadzenie lotniskowców eskortowych, czy dzierżawa baz na Azorach.
W tym samym czasie BdU ciągle wysyłała w rejon luki swoje okręty, choć pozbawione chrap i wykrywalne przez radar, te jednostki dźwigały na sobie ciężar bitwy o Atlantyk.
Odprawa:
Wiosną nasze siły stoczyły największe bitwy konwojowe podczas tej wojny. Aliancka machina wojenna ledwo pozbierała się po tych ciosach. Teraz waszym zadaniem jest zadanie tego decydującego ciosu.
Atakujcie wrogie konwoje i zatopcie statki, zanim dostarczą zaopatrzenie przez Atlantyk. Udanych łowów!
Sytuacja:
Krzyż Biskajki wykrył promieniowanie radarowe. Wróg zbliża się do U-Bootów.
Olek0849 - KIA • Bogue Class "HMS Biter" - 8 400 • 1/2 Tanker T3 "Oilvia" - 5 891
---------------------------------------------------
Razem: 14 291 BRT
Drzymek - KIA
Uszkodzony C3
Od razu zanurzenie i idziemy na konwój. Gdy wreszcie dopadłem do konwoju, Olek już atakował. Uszkodził T3 i zatopił lotniskowiec eskortowy, sam przypłacając to życiem.
Wchodzę między Amunicyjniaka, Empire Celt i Old Passengera. Salwa 6 torped. 2 w amunicyjniaka - tonie. 2 w Empire Celt. Przedwczesna i pudło. Dwie w Old Passengera... trafiony i wyszło, że to inna jednostka. Cóż.
Przeładowałem torpedy, ginie Drzymek. Staram sie z daleka dobić Liberciaka i unieruchomiony T3. Pudło i niewypał. Czekam, aż eskorta mnie minie i znów przeładowałem. Tym razem posłałem dobitkę i zatonął. Odszedłem od konwoju.
U-55 w tym czasie dopadł konwoju. Zatopił dwa Empire Celty, pogonił uszkodzony C3, ale miał kiepski kąt i torpedy się odbijały. Ponieważ jeden niszczyciel zaczął kręcić się w pobliżu, odpuścił. I tak zakończył się patrol.
1.jpg Olek topi CVE
Plik ściągnięto 6 raz(y) 110 KB
2.jpg Moje zatopienia
Plik ściągnięto 6 raz(y) 151.61 KB
3.jpg Zbyszek goni uszkodzony przez Drzyźka cel
Plik ściągnięto 7 raz(y) 140.51 KB
4.jpg Zbyszek odpuszcza atak. Niszczyciele w pobliżu. KONIEC
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum