Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#1 Wysłany: 28 Listopad 2014, 22:44 Patrol nr 20 - "Rejs przez Arktykę"
Patrol nr 20 - "Rejs przez Arktykę"
Godzina losowania: 22:39
Start serwera: 28.11.2014, godz: 22:39
Cytat:
"Rejs przez Arktykę"
U-BOOTY: VIIC/41 (1943) - Zawodowcy
CZAS MISJI: 2 godz.
31/12/1942 - Godzina 14:00
Tło historyczne:
Konwoje do północnej Rosji, podobnie jak ich odpowiedniki na Maltę, były w praktyce całymi operacjami morskimi. W obu przypadkach nie istniała możliwość dużych zmian trasy, oba obszary sąsiadowały z terytoriami kontrolowanymi przez wroga. Oba też spowodowały zacięte walki.
Duże jednostki nawodne Kriegsmarine, ze względu na ich niewielką liczbę, zostały skierowane do Norwegii. Ich wypady były rzadkie i nieco wymuszone. Jednak ostatniego dnia roku konwój JW-51B został przez nie zaatakowany.
Odprawa:
W stronę brytyjskiego konwoju zbliżają się Lutzow i Admiral Hipper. Jednak zwiad lotniczy wykrył w konwoju ciężkie jednostki brytyjskie. Zajmijcie się nimi, a nasze jednostki nawodne zrobią resztę. Przy okazji zatopcie, co tylko się da. Przewidywany czas uderzenia sił nawodnych 15:30. Powodzenia!
UWAGA! MISJA POSIADA ZATAPIALNE C2!
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli:
PL_Kanaron - SURV • Fleet Auxilary Ammunition "Ammunation" - 7 270 • Nelson Class "HMS Nelson" - 36 000
---------------------------------------------------
Razem: 43 270 BRT
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#2 Wysłany: 28 Listopad 2014, 23:09
Pierwszy surv szkoda ze żadna z 6 torped nie trafiła strzelanie na oko nie jest moją dobrą stroną.
Zaczęło się niewinnie obliczyłem prędkość konwoju (dzięki finek za podanie czasu przybycia krążowników) po 15 minutach wymyśliłem ze płynę w stronę punktu spotkania z niemieckimi jednostkami I razem z nimi zaatakuje wykorzystując zamieszanie i szłem pod kątem 30* względem konwoju i zblizyłem sie zabardzo co sie skończyło 3-4 pingów i nawet nie wiem kiedy (trochę się pogubiłem co mam robić bo usłyszałem strzały Broni dużego kalibru najpierw myślałem ze to jest ten pancernik więc awaryjne i gdzieś się w stronę punktu spotkania udać ale zaraz się zawróciłem ale było za późno wybrałem medium cargo szukam w książce porównuje który to i zaraz wybucha dobra następny to samo i zaraz potem 3 już nawet nie celuje i salwa 4 torpedy na oko rozstaw 15* i nie trafiam rufowa tez pudło ok przeładować i widzę Ostatni frachtowiec dziobowa przeładowana I ... Nie włączyłem KT I poszła zamiast na 30*stopni na prawą burtę poszła na 000 OK obrót i rufowa wszystkie dane poprawnie ale zygzakuje poprawiam prędkość bo z obliczeń mi wyszło 10 knt ale zygzakuje kiedy zaczyna nowy zygzak strzelam I ... ... ... Za chwile słyszę od Foxa ze można wyłączać nie trafi przejdzie za burtą źle wyliczyłem moment strzału
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#3 Wysłany: 28 Listopad 2014, 23:25
Misja trochę dziwna - długie podejście, a potem masakra konwoju przez Niemców. Całkiem się nie wstrzeliłem w trasę konwoju i moje torpedy z ok. 3 kilometrów okazały się niecelne.
SH3Img@28-11-2014_22.0.31_830.jpg Bitwa1
Plik ściągnięto 3079 raz(y) 10.77 KB
SH3Img@28-11-2014_22.0.40_39.jpg ostatnie statki z konwoju
Plik ściągnięto 3079 raz(y) 10.85 KB
SH3Img@28-11-2014_22.24.46_517.jpg
Plik ściągnięto 3079 raz(y) 13.74 KB
SH3Img@28-11-2014_22.0.36_450.jpg wynurzenie koło brytyjskich DD, które olały mnie
Plik ściągnięto 3 raz(y) 19.44 KB
SH3Img@28-11-2014_22.27.51_45.jpg olek pudłuje raz
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#4 Wysłany: 29 Listopad 2014, 10:25
Patrol świetny. Na początku płynę 4w. na peryskopowej. Gdy hydro złapało kontakt z konwojem zwalniam do 2w. i tak płynę czasem wystawiając peryskop.
Po którymś wystawieniu peryskopu widzę przed sobą dymy. Próbuję zidentyfikować co to tam płynie... krążownik??? Nie, niszczyciel. Obracam peryskop... 500 metrów ode mnie niszczyciel.
Kurs konwoju już w przybliżeniu znałem... prosto na mnie. Ustawiam się bokiem, żeby mieć ładne strzelania na dziób i rufę. Wystawiam peryskop i staram się cokolwiek zidentyfikować. Szybki rzut oka i nie mam wątpliwości: Nelson z mgły się wyłonił. Szykuję dziobowe rybki, sprawdzam zanurzenie, Fata ustawiam na dość duży ruch prostoliniowy i czekam...
Na rufę, 650 metrów ode mnie trafił mi się ładny Amunicyjny, widziałem, że mogę go jedną dobrą rybką załatwić. Nelson był już 1km ode mnie, no to maszyny stop, szybkie zbieranie danych o amunicyjnym, posłałem rybkę i... zaraz od kiedy w "alle Maschinen stopp" jest słowo "Tiefe"??? Patrzę na polskie komendy i widzę: "Głębokość dla chrap" Jakimś dziwnym cudem na tyldzie mam ustawione głębokość dla chrap... W którym pliku jest klawiszologia? Bo to muszę zmienić.
O mojej głębokości się zorientowałem gdy wszyscy włączyli światła i mnie szukali. Nie miałem innego wyboru: błyskawiczne zbieranie danych o Nelsonie, który był 700 metrów ode mnie, nawet nie miałem czasu zobaczyć efektu trafienia rufowej w amunicyjnego, 4 dziobowe w salwie, rozrzut 1*, poszły.
Niszczyciele już mnie szukają i chyba wiedzą gdzie powinienem być, zwrot na koniec konwoju i trzeba stąd wiać. 3 rybki z 4 trafiły Nelsona, zatonął po 2. Niestety nie mam żadnych zdjęć, mimo że dużo ich zrobiłem, ale takie były fale, że wszystkie zdjęcia to głębina...
Zanurzenie na... ile tu może być metrów??? Zapomniałem sprawdzić, ale 100 być powinno. Na 30 metrach ping... Na szczęście tylko jeden, raczej nie wiedzieli gdzie mnie szukać. Sprawdzam głębokość, 130 metrów... ale to był błąd. Kolejny ping, znowu tylko jeden więc się nie przejmuję. Zostały tylko dwa niszczyciele na końcu konwoju do SURV'a. Jeden z nich chyba przepłynął nade mną (tak mi wyszło z nasłuchu), ale byłem 60 metrów pod nim, nie wykrył. Zszedłem na 100 metrów gdy stwierdziłem, że jestem bezpieczny, dalej to już tylko peryskopowa, wynurzenie i zdziwienie, że jest tak ciemno
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#6 Wysłany: 29 Listopad 2014, 19:08
grunt to cieszyć się z małych rzeczy - dla mnie sukcesem jest pole "dobra passa" - już 5 patroli przeżytych z rzędu . poprawię przeżywalność, to przyjdzie czas na tonaż
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum