Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Dawid
#21 Wysłany: 24 Grudzień 2014, 23:01
Tuż po wynurzeniu Becker polecił wyprawić martwemu nawigatorowi krótki, lecz z zachowaniem wszelkich honorów - pogrzeb morski. Pierwsza misja dla tego młodego podoficera skończyła się tragicznie, bez dwóch zdań wpłynęło to na morale załog, dlatego Becker postanowił po próbie przechwycenia konwoju wracać do bazy, mimo dość zadowalającego stanu paliwa.
Gdy wieczorem złapano kontakt, kapitan rozkazał podejść jak najbliżej - tak by widoczna była wręcz bandera owego statku, jeśli ktoś był w pobliżu, to mieli sporą szansę go dostrzec, ale akustyk nie wychwycił nic innego. Wyglądało to jednoznacznie... lecz z drugiej strony, podczas I wojny światowej brytyjczycy z różnym skutkiem używali statków - pułapek i to mógł być właśnie jeden z nich. Po tym przemyśleniu, Becker zmienił rozkaz - podejść na wynurzeniu na 1 kilometr (przy tej widoczności nie powinno być to wyzwaniem) - zejście na peryskopową i próba zajęcia pozycji w odległości ok. 600 metrów - tak by rozpoznać przeciwnika.
Imię: Dawid
#23 Wysłany: 27 Grudzień 2014, 09:39
*byłem przekonany że odpisałem, mój błąd i opóźnienie
- Jak to nic nie widać? -Becker był zły na pierwszego- Herb idź proszę, kukowi przyda się pomoc przy skrobaniu ziemniaków.
Tymczasem sam przejął peryskop i spojrzał w ciemność... na której tle rysował się równie ciemny kształt.
- Cała naprzód, musimy zbliżyć się jeszcze bardziej, ni chcę ryzykować że zatopimy neutralną jednostkę!
- Cała naprzód, musimy zbliżyć się jeszcze bardziej, ni chcę ryzykować że zatopimy neutralną jednostkę!
(a ja myślałem, że święta i cię nie ma)
Neutralna nie będzie przecież zaciemniona....
Ja myślałem, że ty o ewentualne uzbrojenie chcesz się zbliżać (a że neutralna bandera = nie będzie uzbrojenia_... Tego niestety przez peryskop bez narażania okrętu na staranowanie nie zrobisz.
Wielkich flag na burtach wymalowanych nie ma w każdym razie. A dojście pod banderę, może być kłopotliwe. Chyba, że rzucać na podejście, ale ryzykiem jest kolizja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum