Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Myślę że gdy padal rozkaz do ataku z danymi trasy i położenia konwoju to na tym koniec pewników, dalej to jedna wielka wojenna loteria. Nie wydaje mi sie aby godzina ataku byla możliwa do ustalenia, a tym bardziej jakis konkretny cel w konwoju.
Konkretny cel - owszem, że się nie zdarzało, chyba, że lotnictwo dokonało zwiadu i np. lotniskowiec wypatrzyło (gorzej jak się pomyliło i rozpoznało frachtowiec, jako lotniskowiec). Bo skąd inaczej wiadomo, kto, gdzie i kiedy?
A co do godzin, to Hamerykańce dali sobie z tym radę. I była ustalona kolejność właśnie, aby jeden drugiemu nie wchodził w rachubę. I tak zdarzało się, że sobie wchodzili w paradę (ale to i podczas wejścia do portu byli w stanie sobie nawzajem się wpychać, kto pierwszy wejdzie i udawać, że nie słyszą innych). Oczywiście wprowadzenie radaru i HF-DF negowało taktykę wilczego stada.
Cytat:
Od momentu zanurzenia przed atakiem konczy si ekomunikacja z dowodztwem i innymi ubotami.
Jak najbardziej. Na dodatek weźmy sam czas zakodowania i rozkodowania wiadomości (co zresztą podczas ataku Jacek chyba odczuł). Zresztą drugiej nocy po 1 ataku to koordynacja się delikatnie mówiąc rozpadła całkowicie.
Co nowego w patchu?
-Zasymulowano działalność wojsk Osi i Aliantów na teatrze Morza Śródziemnego
-Wprowadzono podział na magazyny torped wewnętrzne i zewnętrzne
-Dodano współczynnik "zebrania" konwoju, który powoduje zmianę ilości potencjalnych celów z 3 (ściśle ułożony konwój) do 6 (rozproszony konwój)
Trochę czasu temu padło pytanie (na PW) odnośnie, czy będzie II edycja gry i czy wtedy ruszymy inny front.
Jako propozycja padła Pierwsza Wojna Światowa i działania U-Bootów Keisera.
Tu od razu powiem, że nie mam wiedzy odpowiedniej, aby prowadzić.
Ale jednocześnie w przyszłości planuję poprowadzenie drugiej edycji gry też, dziejącej się na Pacyfiku.
I tu znów padło retoryczne pytanie, czy chodzi o stronę Japońską.
Odpowiedź brzmiała "Nie. Chodzi o Cichą Służbę US Navy".
Ale nie jestem ignorantem, aby nie interesować się też innymi flotami podwodnymi (na początku w ogóle były same U-Booty, potem doszły Hamerykańskie submariny. Poczytałem trochę o dziejach Japońskiej Marynarki Podwodnej i co mogę powiedzieć...
1942 (plus grudzień 1941):
1/3 okrętów podwodnych bierze udział w polowaniach na okręty wojenne wroga (z zakazem atakowania frachtowców!)
1/3 bierze udział w działaniach zwiadowczych (czyli nuda dla graczy)
1/3 bierze udział w polowaniach na statki handlowe na Oceanie Indyjskim
I to ostatnie jest tym, co da się zrobić, ale tylko do czasu Guadacanal, bo wówczas:
1/2 poluje na okręty wojenne wroga lub też na zaopatrzeniowce, ale bardzo blisko lądu.
1/2 bierze udział w zaopatrywaniu lub transportach do Rzeszy oraz wykonuje misje specjalne (OP z hangarem zwłaszcza)
1943 jeszcze bardziej zmienia te cyferki. Coraz mniej OP poluje na wroga, a coraz więcej wykonuje zadania zaopatrzeniowe lub misje specjalne. Często zamiast torped wykorzystywane są Keiteny. Spotkałem źródło, gdzie uważa się, ze Indianapolis został nimi zaatakowany, a nie torpedami, bo w raportach nie zgadza się ilość wystrzelonych torped i keitenów z efektami i znajduje się zupełnie "dziwny" atak na grupę bojową, której tam nie było (choć inne źródło podaje, że taka grupa była tam).
Do tego regulaminy. Jakbym was z Szarych Wilków rzucił do takiej gry, to albo byście się wkurzali, albo z sukcesem bylibyście pozbawiani dowództwa, za jego łamanie.
Więc reasumując.
Japońskie OP dla sensownej gry nadają się tylko te, które brały udział w 1 połowie 1942 roku w operacjach na Oceanie Indyjskim. Ale i tu regulaminy są tak sztywne, a dowództwo nie zdaje sobie spraw z prowadzenia wojny podwodnej, że gracze by się posiekali, zwłaszcza, że po 2 połowie 1942 już gracze by trafiali do misji "niebojowych".
Owszem. US Navy w początkowym okresie również jest więźniem regulaminów dla OP. Jednak Cicha Służba powoli odnajduje ich błędy, ucząc się od Niemców oraz na błędach, aż w mniej więcej po kampanii na wyspach Salomona wreszcie zaczyna poprawnie działać. Zapewne gracze też by byli wyrzucani z dowodzenia OP w działaniach na Pacyfiku, ale co ważne... US Navy prowadziła rotację. Po części też to wada.. Bo taki Jacek z Szarych Wilków już by wylądował za biurkiem. Ale tu "jest" czym się pobawić. Plus tu jestem w stanie ogarnąć klimat.
Jako "dziecko" serii Silent Hunter... Zamierzam wyciąć z SH1 sposób działania dalej.
Oto nowa mapcia (zmniejszona skala) do dalszych rozdziałów:
Co my tu mamy?
Mapki otoczone na czerwono (obecnie "użytkowane":
a) Wielka Brytania (tu głównie teraz działaliśmy)
b) Hiszpania
c) Afryka
d) Atlantyk
Mapki nieotoczone (na razie "nieużytkowane"):
e) Centralny Atlantyk
f) Ameryka
g) Karaiby
Do tego dojdą jeszcze akweny dla baz niefrancuskich:
h) Arktyka
i) Morze Śródziemne
Z ostatnimi mam problem, bo z KM mam tylko Zachodnie Morze Śródziemne i Okolice Krety i Grecji.... Ale to się dopracuje...
Co oznacza ta cyfra? To czas potrzebny na powrót do baz we Francji. Tak jak przy okręcie macie. Tylko, aby on się liczył, trzeba dojść do krawędzi. Co oznacza 2+2/3+3?
No 2 to pokonanie pierwszego akwenu (np. z Ameryki jest to 2 na pokonanie Atlantyku) i 2 na pokonanie wód przy Europie przy normalnej prędkości i przy ostrożnej jest drugi.
Afryka powinna być 1+1/2+2, ale wtedy ciut za szeroko szło.
Same Biskaje to ostatnia z cyfr ostrożnego podejścia... Więc np. powrót z Atlantyku: 2/3... Czyli w zasadzie 1,5/3.... Gracz może przejść 1 okres beztrosko, a potem ostatni (Biskaje) ostrożnie.
Oczywiście dojście na obszar kosztuje was tyle samo paliwa. Wiec weźmy okręt typu VIIC...
Wyjście gracz zostawi na 2 okresu (1 okres biskajski, 1 dalej). Zostanie mu 11 paliwa i jest na krawędzi obszaru Atlantyk (wtedy też pojawi się na mapce)... Z czego 2-3 okresy paliwa musi zostawić PO przekroczeniu wschodniej krawędzi mapy, aby móc wrócić.
Wiem, że to pewne uproszenie, bo z płd-wschodniego rogu "Atlantyku" jest tyle samo co z "środkowo-wschodniego", ale to uprości mi liczenie paliwa na odleglejszych patrolach.
Tak. Właśnie teraz (co pewnie zauważyliście) Brytyjczycy zebrali się do skutecznej obrony swoich wysp. Ktoś z was policzył nie zgłaszające się (???) U-Booty? Imperium Kontratakuje! Powiem, że 1 połowa marca (będzie pomijana) obfituje w stratę kolejnych U-Bootów pod wyspami. Zapewne BdU zdecuduje się na odsunięcie operacji na Atlantyk/Wody Hiszpanii... Plus czasami IX popłynie pod Afrykę. Wody zachodnie będą dostępne później (w rozdziale V)
Dobra, zaczął się atak wilczym stadem i gra padła.....
Więc tu pojawi się moje pytanie:
Widzę, że atak stadem (opisany w instrukcji) jest niezrozumiały.... Chcecie powrotu do "klasycznych" ataków? Wówczas ja losuję konwój 12 statkowy, każdemu wybieram losowo 3 cele i losuję kolejność ataku. Pierwszy wykryty ściąga uwagę eskorty i następni mają łatwiejszą ucieczkę...
Ale wtedy gra się tez "spłaszczy". Ja jestem otwarty, ale fakt, że Kanaron ma problem z przeprowadzeniem ataku "bo nie wie, co ma zrobić", trochę mnie zniechęca do robienia ataków w ten sposób.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#28 Wysłany: 2 Grudzień 2014, 18:08
Instrukcja jest (osobiście dla mnie) niezrozumiała, ale metoda jest bardzo dobra - IMHO sam atak nie jest czytelny, bo gracz za bardzo nie wie gdzie się przesunąć (bo chyba do środka, prawda?)
Może w ten sposób:
1) gracze na okręgu wewnętrznym
2) wejście do konwoju (odległość średnia), możliwy atak
3) wejście do konwoju (odległość bliska) i atak
bonusy / kary za wejście w konwój w zależności od sytuacji:
+ pole z eskortą
+ pozycja względem konwoju
+ prędkość względem konwoju (atak nawodny/podwodny, ściganie konwoju / czekanie na konwój)
I teraz najważniejsze: mapa służąca do ataku
Zasady proste:
- aby gracz mógł zaatakować musi być w polu żółtym / zielonym / czerwonym,
- gracz musi wskazać sektor na który się przemieszcza
a reszta zależy od rzutu kostkami...
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 2 Grudzień 2014, 18:11, w całości zmieniany 2 razy
Dodam tylko, że eskorta przed atakiem jeszcze przemieszcza się (lub nie) i wtedy określa się, czy U-Boot przechodzi przez pole z eskortą. Ale tak własnie to działa...
Zrozumiałem. Napiszę nowszą wersję i dam do weryfikacji, czy czytelniejsza.
To dlaczego nikt wcześniej nie pisał, że jest to niezrozumiałe, od razu bym poprawiał.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#31 Wysłany: 6 Styczeń 2015, 17:09
Finku, czy mechanika gry uwzględnia urządzenia huff-duff ?
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#33 Wysłany: 6 Styczeń 2015, 18:02
Wyobrażam sobie, że jeżeli Brytyjczycy mają aktywny HF/DF w odległości xxx od uboota, a ten nadaje meldunek, to rzucasz kośćmi za wykrycie i wysyłasz tam grupę poszukiwawczą ala Walker.
Jest coś takiego ?
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Grupa to raczej na 1942 i to druga połowa... Ale powoli takie grupy się pojawiają. Teraz to bardziej, że starają się go odgonić, aby zgubił sygnał. (grup jest dość mało na razie, ale są)
Na mechanikę:
Rzut, jak zdadzą, to test, czy odnajdą, skąd sygnał, czy tylko zaalarmowani.
Jak odnajdą skąd sygnał, to sprawdzam, czy w pobliżu jest grupa, czy eskorta konwoju sama się musi tym zająć (co osłabia jej skuteczność względem reszty). Niezależnie jak odnajdą, to rzut na reakcję U-Boota (czy tylko odepchnięty, czy normalny atak następuje).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum