POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol nr 42 - "Pierwsza Bitwa Weserubung"
Autor Wiadomość
PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2

#1  Wysłany: 18 Styczeń 2015, 22:38   Patrol nr 42 - "Pierwsza Bitwa Weserubung"

Patrol nr 42 - "Pierwsza Bitwa Weserubung"
Godzina losowania: 22:38
Start serwera: 18.01.2015, godz: 22:38

Cytat:
Pierwsza Bitwa Weserubung
1940 IV 9, g.6.00
U-Booty: VIIB 1940, zawodowcy

Tło historyczne:
Adolf Hitler na początku wojny nie zamierzał naruszać neutralności Norwegii ze względu na interesy III Rzeszy, gdyż zimą, gdy wody wokół portów bałtyckich zamarzały, transporty rud żelaza ze Szwecji Niemcy sprowadzały drogą morską przez port w Narwiku.
Ta sytuacja zdecydowanie nie odpowiadała aliantom, którzy zdecydowali się na w miarę możliwości pokojowe zajęcie północnej Norwegii i Szwecji, w ramach planu „R4". Niemcy, obawiając się takiego obrotu sprawy postanowiły pierwsze zaatakować Norwegię.
Pierwsze niemieckie statki wypłynęły w kierunku Norwegii 3 kwietnia, zaś 8 kwietnia brytyjskie niszczyciele zaczęły umieszczać pierwsze miny w norweskich wodach. 9 kwietnia rozpoczęła się niemiecka operacja.

Odprawa:
Kriegsmarine rozpoczyna największą kampanię w tej wojnie - operację o kryptonimie "Weserübung", która jest elementem planu inwazji na Norwegię. W akcji weźmie udział wiele jednostek, w tym okręty zaopatrzenia i przewożące żołnierzy. Kiedy Norwegia zostanie opanowana, będziemy o krok bliżej do przejęcia pełnej kontroli nad Północnym Atlantykiem.
Nie rozpoznano sił przeciwnika ani stopnia gotowości bojowej norweskiej obrony. Udajcie się pod Trondheim, aby zapewnić wsparcie naszym siłom nawodnym.

UWAGA! MISJA ZAWIERA ZATAPIALNE C2!

PL_CMDR Blue R

UWAGA! MISJA WYMAGA POPRAWIONEGO PLIKU ROSTER/DEFSIDE! Norwegia musi być wroga 9 IV 1940

W patrolu udział wzięli:

PL_Kanaron - SURV
Arrow Tanker "Vega" - 8 468
---------------------------------------------------
Razem: 8 468 BRT

PL_tes - KIA
C2 Medium Cargo "Haugarland" - 6 505
---------------------------------------------------
Razem: 6 505 BRT

Olek0849 - KIA

Szczegóły jutro.

[ Dodano: 19 Styczeń 2015, 16:20 ]
Tak więc w skrócie (szczegóły mi z głowy wyleciały):

Z początku ustalamy, kto płynie do grupy uderzeniowej, a kto do konwoju (miałem sam wpłynąć do konwoju, a Olek i Tes przeszkodzić w kontrataku grupy uderzeniowej na nasze siły nawodne). W efekcie wszyscy trafiliśmy do konwoju... I to chyba wszyscy wpłynęliśmy z tej samej strony.

W oddali słyszę torpedy, wybuchy i bomby. Dodatkowo hydro melduje o oddalających się handlowcach... Piknie... Z nasłuchów wychodzi, że mam jedno podejście.

No to płynę. Dym niszczyciela się pojawił. Płynął dość szybko, prosto, bomby zrzucił i po chwili zjawiły się jeszcze dwa dd-eki. Ustawienie dd-eków było tak dokładne, że zostałem odcięty od konwoju. Wybór prosty: albo płynę i mogę zostać zbombardowany, albo odpuszczam. Postanowiłem podpłynąć, ale powoli. Ta decyzja spowodowała, że zobaczyłem znikające we mgle C2 i Troop Transport. Takie piękne cele, a ja nie mogłem ich atakować. :/

Tes i Olek zgłosili KIA i niszczyciele się przerzedziły na tyle, że mogłem podpłynąć bliżej.

Wpłynąłem między 3 i 2 rząd konwoju. Z widocznych celów w 3 rzędzie nie było nic ciekawego. W zasięgu wzroku jedyny ciekawszy cel to Arrow. Dwie rybki poszły, dwie trafiły, śruba poszła, nie tonie.

DD-eki pingają, ale żaden mnie nie wykrył. Płynę na odpowiednią pozycję, posyłam rybkę, trafiłem, po dłuższym czasie zatonął.

Ale DD-ek zawrócił. Płynie prosto na mnie. Próbuję manewrów na powierzchni, udaje mi się, ale kolejne 3 dd-eki się pojawiły. Muszę zwiać.

Schodzę na 210 metrów, manewruję, nasłuchuję, przeżyłem bez uszkodzeń.

Po patrolu wynurzenie, dd-ek został ostrzelany przez swoich gdy mnie taranował, gdy tonął przy okazji ponownie staranował mój tonący wrak na około 100 metrach. :lol

001.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 271.64 KB

Odpowiedz do tematu