POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol nr 45 - "Rejs przez Arktykę"
Autor Wiadomość
PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2

#1  Wysłany: 24 Styczeń 2015, 22:32   Patrol nr 45 - "Rejs przez Arktykę"

Patrol nr 45 - "Rejs przez Arktykę"
Godzina losowania: 22:28
Start serwera: 24.01.2015, godz: 22:28

Cytat:
"Rejs przez Arktykę"
U-BOOTY: VIIC/41 (1943) - Zawodowcy
CZAS MISJI: 2 godz.
31/12/1942 - Godzina 14:00

Tło historyczne:
Konwoje do północnej Rosji, podobnie jak ich odpowiedniki na Maltę, były w praktyce całymi operacjami morskimi. W obu przypadkach nie istniała możliwość dużych zmian trasy, oba obszary sąsiadowały z terytoriami kontrolowanymi przez wroga. Oba też spowodowały zacięte walki.
Duże jednostki nawodne Kriegsmarine, ze względu na ich niewielką liczbę, zostały skierowane do Norwegii. Ich wypady były rzadkie i nieco wymuszone. Jednak ostatniego dnia roku konwój JW-51B został przez nie zaatakowany.

Odprawa:
W stronę brytyjskiego konwoju zbliżają się Lutzow i Admiral Hipper. Jednak zwiad lotniczy wykrył w konwoju ciężkie jednostki brytyjskie. Zajmijcie się nimi, a nasze jednostki nawodne zrobią resztę. Przy okazji zatopcie, co tylko się da. Przewidywany czas uderzenia sił nawodnych 15:30. Powodzenia!

UWAGA! MISJA POSIADA ZATAPIALNE C2!

PL_CMDR Blue R

W patrolu udział wzięli:

PL_Kanaron - SURV
1/4 Nelson Class "HMS Nelson" - 9 000
Fiji Class "HMS London" - 9 400
Tanker T2 "Petroil" - 10 509
---------------------------------------------------
Razem: 28 909 BRT

PL_U-55 - SURV
Ore Carrier "Trondheim LTD" - 8 107
Frigate Black Swan Class "HMS Corvette" - 1 250
Razem: 9 357 BRT

PL_tes - SURV
Cargo Steamer "La Vive France (wrogi)" - 5 536
3/4 Nelson Class "HMS Nelson" - 27 000
Razem: 32 536 BRT

Olek0849 - KIA

Szczegóły jutro.

001.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 224.18 KB

002.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 258.55 KB

003.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 161.2 KB

004.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 157.39 KB

005.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 382.94 KB

006.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 425.82 KB

PL_olek0849 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3

#2  Wysłany: 24 Styczeń 2015, 22:47   

Pechowy dzień najpierw nie szedł patrol na kampanii potem strzelam salwą 4 torped do Hippera naszczęście pomyliłem z revenge-m i nie trafiłem potem zabardzo wyszasowałem.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#3  Wysłany: 24 Styczeń 2015, 22:55   

6 tygodni do końca rankingu (30% z 20 tygodniu). A ciągle PLAN nie jest wykonany w 100% towarzysze. Ciągle nie mamy określonego lidera.

Aby poprawić tabelę dodałem 1 funkcję "jeżeli". Zwykle nie zliczał zaczętych karier do sumy zatopionych ton.

Jesień 2014 - tabela rankingowa 45.gif
Plik ściągnięto 55 raz(y) 63.97 KB

http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2

#4  Wysłany: 25 Styczeń 2015, 11:09   

Początek patrolu. Płynę prosto przed siebie.

W 5 minucie Olek chce za coś bardzo dziękować Finkowi... o co mu chodzi? Nie może przecież widzieć konwoju po 5 minutach... Wystrzelił 4 rybki do naszego Hippera... chybił. Potem przeładowywał zewnętrzne...

Mijam eskortę. Raczej niczego nie szuka. Przepływa jeden eskortowiec 300 metrów ode mnie, drugi 400 z drugiej strony, przede mną kilometr dalej kolejny eskortowiec... Olek się pyta kto widzi U-Boota... Myślę sobie, że jak go teraz wykryją i zaczną czegoś szukać to osobiście wystrzelę salwę na 12 metrów. Może bym trafił.

Na całe szczęście nie wykryli a ten przede mną zmienił kurs i przyspieszył. Czyli go wykryli.

Ja widzę przed sobą to na co od zawsze czekałem: Nelson, a obok Fiji :juppi: Zbieram dokładne dane o Nelsonie. Nie chcę chybić. Dwie rybki do Nelsona, jedna do Fiji i jedna jakby coś trzeba było dobić.

Pierwszy raz zbierałem dane o prędkości przez 50 sekund, trzy razy odległość. Kąt kursowy dwa razy. Nie mogłem chybić. Salwa dwóch rybek do Nelsona. Pół sekundy po odpaleniu torped Nelson oberwał... :bum: 2 minuty zbierania danych poszło na marne... :cenzura: Nelson zwolnił. Cudem jedna moja rybka trafiła. Zatonął. Kilka sekund później kolejna rybka tesa trafiła we wrak. Ale ja go w książce nie miałem. Pojawił się później.

W tym czasie zbierałem dane o Fiji. Jedna celna rybka i ładnie wybuchł.

Następny cel to T2. Trafiłem pod kil. Po 2 minutach zatonął.

Na rufę wszedł mi Szwedzki transportowiec wojsk. Niestety chyba się zapętlił. Nie trafiłem.

Kolejny cel to Fast Freighter. Jak to się stało, że nie trafiłem to ja nie wiem... Torpeda szła idealnie w cel. Metr pod kil. Magnetyk. Powinienem posłać na 1,5m. pod kil przy tej pogodzie. Nie zdziwiłbym się gdyby się odbiła. Ale chyba przeszła pod. To prawie niemożliwe.

Zostały dwie korwety do SURV'a. Obie mijam. Chwilę potem zostały rozstrzelane przez nasze jednostki. Zgłaszam SURV'a i wychodzę popatrzeć.

Konwój został rozbity. Przy życiu utrzymały się 3 handlowce i jedna fregata Black Swan.

Tes polował na Cargo Steamera. I go zatopił. Zbyszek polował na chyba C2. Jedną rybką trafił. Drugą chybił.
Zbyszek goni swoją ofiarę. Tes w oddali też chce go zatopić. Ale Zbyszek jest bliżej. Obaj płynął na pełnej prędkości i chyba nikt nie widzi, że ostatni eskortowiec płynie prosto na Zbyszka.

W dokładnie tym samym czasie Tes i Zbyszek wystrzelili torpedę do jednego celu. Ale Zbyszek był bliżej. Obie torpedy wybuchły też w tym samym momencie. Rzadko kiedy się tak zdarzy, że dwie torpedy zostają wystrzelone w tym samym momencie i wybuchają również w tym samym momencie. Była tylko jedna różnica: torpeda Zbyszka trafiła w cel. Torpeda Tesa wybuchła przedwcześnie.

Cel się oddalał, a fregata się zbliżała. Bardzo ciekawie było oglądać atak ostatniego eskortowca. Zbyszek postanowił zakończyć patrol zatapiając ostatni okręt wojenny wroga. Wydawało się, że torpeda minie cel. Gdyby nie skręcił, przeżyłby. Ale wystawił rufę na atak. Torpeda trafiła w śruby. I tak zatonęła Black Swan- ostatni eskortowiec.

Odpowiedz do tematu