Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Niemieccy konstruktorzy po obejrzeniu Gwiezdnych Wojen wymyślili coś takiego. Wystarczy powiedzieć, co to jest. Dałoby radę wygrać w wyścigu na Tatooine?
2507409b83e4108a04cf2d9d4cd40fce.jpg
Plik ściągnięto 11053 raz(y) 6.46 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_UnnAmmEdd 24 Styczeń 2015, 00:11, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#325 Wysłany: 24 Styczeń 2015, 20:01
USS Holland - SS-1
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#327 Wysłany: 24 Styczeń 2015, 20:23
No to również proste. Co to za okręt i jaki był jego los ?
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#328 Wysłany: 25 Styczeń 2015, 01:02
Strzelić nie zaszkodzi:
HMS "Edinburgh" (lekki krążownik)
Zatopiony 2 maja 1942 przez niemieckie torpedy na Morzu Barentsa, z ładunkiem radzieckiego złota na pokładzie.
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 25 Styczeń 2015, 01:03, w całości zmieniany 1 raz
#329 Wysłany: 25 Styczeń 2015, 11:58
Nie. To nie to Jak nikt nie zgadnie. To wieczorem dam podpowiedź.
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#330 Wysłany: 25 Styczeń 2015, 12:42
Emden zbombardowany przez lotnictwo w Kiel?
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
#332 Wysłany: 25 Styczeń 2015, 15:12
PL_kanaron napisał/a:
Dutch lekki krążownik Java, zatopiony w bitwie na morzu Java.
Brawo
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#333 Wysłany: 25 Styczeń 2015, 19:00
Ale fajna zagadka mi się przypomniała
Gdzie szkoleni byli piloci Me. 163? W pobliżu jakich wsi w tamtych czasach, jakie lotnisko (w przeszłości: plan pasów startowych, numery pasów, długości pasów, nazwa przed 17 listopada 1941 i po), nazwa obecna i w pobliżu jakiego większego miasta się obecnie to lotnisko znajduje?
Sporo szczegółów, ale są aż zbyt łatwo dostępne, więc zagadka prosta.
PS: Oczywiście chodzi o teren obecnej Polski.
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 25 Styczeń 2015, 19:09, w całości zmieniany 4 razy
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#334 Wysłany: 25 Styczeń 2015, 19:16
Dla potrzeb szkolenia i sformowania jednostki bojowej wyposażonej w Me 163 wyznaczono lotnisko w okolicy wsi Zendek i Mierzęcice (obecne lotnisko Katowice-Pyrzowice).
Lotnisko powstało w miejscu dawnego, założonego przez III Rzeszę w czasie II wojny światowej lotniska zapasowego. Do budowy lotniska wybrano bagnisty teren pomiędzy wsiami Pyrzowice, Zendek i Mierzęcice. Po wysiedleniu ludności zamieszkującej tereny przyszłego lotniska i jego otuliny przystąpiono do prac melioracyjnych. Wzdłuż planowanych pasów startowych wykonano drenaż oraz odwodnienie całego terenu. Wody odprowadzono do stawu z posadzoną wikliną spełniającego rolę oczyszczalni. Następnie nawieziono ziemię i wyrównano teren. Przy niwelacji terenu zastosowano różne warstwy materiału, prawdopodobnie w celu uzyskania odpowiedniego odwodnienia przyszłego lotniska.
W wyniku decyzji o przeznaczeniu lotniska na bazę dla samolotów eksperymentalnych wybudowano na planie trójkąta trzy drogi startowe:
14/32 o długości 1000 metrów
04/22 o długości 1500 metrów
09/27 o długości 1449 metrów
Drogi startowe miały ok. 50 metrów szerokości i pokryte były nawierzchnią bitumiczno-betonową (inne źródła: asfaltowo-bazaltową). Najczęściej używana była droga startowa na kierunku 09/27, prawdopodobnie ze względu na usytuowanie na kierunku wschód-zachód i przewagę wiatrów zachodnich w tym rejonie. Obecnie w tym miejscu wybudowana jest droga startowa lotniska cywilnego.
Niemiecka nazwa Schendek potem Udenfeld
Skopiowałem z wiki jak coś
#336 Wysłany: 25 Styczeń 2015, 20:21
To maleństwo pełniło 3 funkcję, wymienić jakie, podać nazwę jego, no i kto go chciał odzyskać :p
_model.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 68.41 KB
#337 Wysłany: 25 Styczeń 2015, 22:12
To jest estońska kanonierka "Pikker"
- funkcja reprezentacyjna - jako jacht prezydencki
- tender dla łodzi podwodnych
- okręt sztabowy Rady Wojennej floty
- jednostka badawcza
no i Estonia chciała go odzyskać.
Ciekawe losy miał ten okręt.
#338 Wysłany: 26 Styczeń 2015, 14:17
zgadza się :p, twoja kolej
#339 Wysłany: 26 Styczeń 2015, 22:14
Pewnie znowu proste. Co to za epizod pokazany jest na zdjęciu ? Podać nazwy jednostek i co je łączy ?
USS Northampton podejmuje się holowania Horneta po trafieniu torpedami lotniczymi, zanim zatonie. Sam niedługo później też zostanie storpedowany przez lotnictwo.
Oba zostają utracone podczas operacji na wyspach Salomona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum