Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#282 Wysłany: 7 Październik 2015, 20:28
Cytat:
A masz gdzieś informacje nt kiedy i w jakich okolicznościach dobudowano to maskowanie?
A. Perepeczko - "Bitwa u ujścia Rio de La Plata"
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Pierwsza podpowiedź (a dla niektórych, co przez poprzednie 2 posty przegapili , informacja, że jest zagadka):
Zagadka tyczy się okresu 2 Wojny Światowej (aby nie było, że coś z zimnej wojny wyciągam).
To jest Fairey Albacore - jako Sir Arleigh Harvey rozpoznaję bez problemu
nie wiem tylko dokładnie o jaki duży przegoniony okręt chodzi. Wydaje mi się, że może to być Vittorio Veneto.
oj, bliżej ciebie, drogi Pepe, bliżej ciebie.
Ps. Jakbyś go nie rozpoznał, to chyba niczym w grze MS DOS (zabezpieczenia antypirackie w instrukcji) musiałbym ci chyba morale pilotów zmniejszyć na Victoriousie
Vittorio Venetto dowlókł się do portu i dalej (po naprawie) go wypuszczano w morze.
Oczywiście. Chodzi o marcowe starcie na Arktyce, podczas którego Tirpitz musiał podkulić ogon i uciec. Choć taktycznie starcie z Albacorami było zwycięstwem Niemców, to jednak operacyjnie było klęską. Zmusiło ich do powrotu do Norwegii i unikania wychodzenia w morze, dopuki nie mieli pewności, że w pobliżu nie ma lotniskowców.
Atak z marca 1942 wpłynął na dalszą taktykę "Admirała Arktyka" w operacjach przeciwko konwojom.
To spowodowało np. to, że biorąc HMS Avenger za porządny i duży lotniskowiec, piloci niemieccy skupili swoje ataki na nim, albo krążyli po okolicy go szukając, pozwalając konwojowi na względny spokój i przygotowanie na atak. (tu historycy sprzeczają się, czy gdyby Luftwaffe nie skupiła całego wysiłku na PQ18, to czy nie spowodowali by znacząco większych strat)
Na pierwszym stacja paliw CPN - concept art. Na drugim coś z minecrafta?
Może mała podpowiedź? Mnie się wydaje, że coś z I WŚ ale przecież wtedy nie było CPNów
Na poniższym zdjęciu widać holownik wyprowadzający w pierwszy rejs masowiec, który zapisał się w historii byciem "pierwszym..."
No właśnie. Co to za jednostka, czym "pierwszym" była i gdzie teraz się znajduje?
Oczywiście. SS Sołdek, obecnie okręt muzeum w Gdańsku, pierwszy powojenny statek zbudowany w Polsce (nie licząc tego poniemieckiego, co zwodowano po wojnie).
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#298 Wysłany: 31 Październik 2015, 14:00
To nie DDek, tylko jakiś torpedowiec I wojenny.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
No dobra podpowiem Wam więcej by nie robić zastoju:
Było tam pieczone. Były dwa michały ale raczej dwujajowe. Byli holendrzy, szkopy, były brytole i byli tam też nasi.
STOP - bo za dużo podpowiem. Elementy łamigłówki przecież to fajna sprawa bo szukając poszerzamy swoją wiedzę i ciekawe znaleziska - dlatego lubię Wasze zagadki i fajna to sprawa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum