Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Witajcie! Rozpocząłem od nowa karierę, jako że ostatnimi czasy najważniejszy mod w grze - w mym odczuciu najważniejszy - nie działał mi prawidłowo. Jestem w trakcie drugiego patrolu. Zauważyłem, że w pobliżu Francuskich portów, stacjonuje sporo jednostek. Jako, że były one nie ruchome, postanowiłem zbliżyć się i... no wiadomo. Kilka ustrzelić. Mimo, że na mapie miałem je na czerwono - używam dawnych znaczników mapy - to po zbliżeniu, wskaźnik wykrycia nie reagował. Tzn te statki najwyraźniej nie reagowały na moja obecność. Już miałem puszczać torpedy, gdy dostałem wiadomość o nie atakowaniu Francuskiej floty. Mimo to, ustrzeliłem dwa tankowce i frachtowiec, potem bodajże kuter torpedowy, który dość szybko zjawił się w strefie mych - haniebnych raczej - działań. Pytanie mam takie, czy bez karnie mogę atakować te jednostki, czy jednak czekają mnie za ten czyn konsekwencje?
Żadnych.
Poza tym komunikat jest "historyczny", a gra "liczy po swojemu". Tak samo, gdy Hitler zabroni strzelać do liniowców, a ty zatopisz 4 brytyjskie, to gra policzy, że to byli wrogowie i cię nagrodzi...
Imię: Dariusz
Ulubiona Gra: Panzer General I, Panzer Corps, SH3 Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Lis 2015 Posty: 276 Skąd: Gdańsk
#3 Wysłany: 14 Styczeń 2016, 18:08
Ok dziękuje za info. Swoja drogą to trochę nie fair, bo zorientowałem się, że te jednostki nie rozpoznają nas jako wroga, do pierwszego wystrzału. Dość łatwo można nazbierać pkt na początek. No, ale teraz nie ma co marudzić.
Edycja: Jednak są konsekwencje w postaci braku możliwości korzystania z portów na wybrzeżu Francuskim. Brest mam teraz na czerwono, a to chyba jedno z lepszych wyjść na Atlantyk.
Ostatnio zmieniony przez melis 14 Styczeń 2016, 18:51, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#4 Wysłany: 14 Styczeń 2016, 19:46
Jeśli nadal mówimy o nowej karierze i roku 1939 to zauważ, że Francja wtedy dołączyła do wojny i jest Twoim wrogiem. Dlatego Brest jest zaznaczony na czerwono.
Tylko trochę dziwne jest to, że mówimy o 20.09 1939r. Nie chodziło Ci raczej o 02.09?
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 14 Styczeń 2016, 19:52, w całości zmieniany 3 razy
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#6 Wysłany: 14 Styczeń 2016, 21:18
Coś mi tu nie gra.
Pierwszy patrol trwa jeden dzień i zaczyna się 1 sierpnia, strzelasz do kilku atrap, które jeśli zatopisz za późno to ostrzelają cię sojusznicy i zaraz wracasz. Drugi to 22 sierpnia i czekasz na początek wojny. Zaczynałem karierę kilka razy i zawsze pierwszy patrol to atrapy 1 sierpnia, a drugi to początek wojny.
A skoro od 1 września nie masz Gdańska na czerwono to coś musi być nie tak.
A na ten drugi patrol to wypływałeś z jakiej bazy?
Ulubiona Gra: Panzer General I, Panzer Corps, SH3 Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Lis 2015 Posty: 276 Skąd: Gdańsk
#7 Wysłany: 14 Styczeń 2016, 21:49
Z Wilhelmshaven. I zacząłem 8 sierpnia 1 wszy patrol na VIIB. Też wcześniej jak grałem karierę, to dostałem info z GWX o tych atrapach, a teraz na tej karierze, nie dostałem takiego komunikatu, tylko polecenie udania się do Królewca i tam ewentualną zmianę floty. Udałem się tam, ale nie zmieniłem floty i wróciłem do bazy macierzystej. I następny patrol miałem właśnie 20 Września. Mogę podesłać cały folder profilu, ale to już nie dziś bo muszę uciekać w głębiny...snu.
#8 Wysłany: 14 Styczeń 2016, 22:49
Nie musisz przesyłać, bo i tak u mnie nie zadziała. A nawet jeśli to to nic nie zmieni. Ja od 2 września do 9 patrolu miałem Francję na czerwono. 1 września 1940 r. dowództwo zmieniło mi bazę na Lorient i tam wpłynąłem zakończyć patrol. Poczekaj do tego 1 września i zobacz co będzie.
#9 Wysłany: 19 Styczeń 2016, 09:12
Rzeczywiście w 1940 wczesniej wrogie porty, zmieniły się na sojusznicze. Teraz pytanie z innej beczki, przy okazji. Odpaliłem wcześniejszy save, gdzie grę zacząłem w 1941r bodajże i dotrwałem do 1943r. Teraz napotykając np pojedyńczą jednostkę handlową, przeważnie ma ona asystę dwóch fregat lub fregaty i niszczyciela. Tzn, że już raczej nie spotkam handlowych, bez eskorty? Z rozwojem okrętu, miałem nadzieję na kilka łatwych łupów, a tu tak prosto nie jest;) Coprawda są juz torpedy Falke, dzięki czemu łatwiej walczyć z eskortą, ale i do handlowych strzelanie z odległości dalszej niż 2000m, z torped TIII jest ryzykowne. Tak skubane zygzakują, że masakra.
Ostatnio zmieniony przez melis 19 Styczeń 2016, 09:14, w całości zmieniany 1 raz
#10 Wysłany: 21 Styczeń 2016, 06:49
Znalazłem odpowiedź. Oczywiście, że nie wszystkie jednostki, pływają w asyście eskorty. Zauważyłem błąd i nie wiem czy to znów moja wina, czy faktycznie to bug. Po wyjściu z menu torped i ponownym wejściu, nowsze torpedy uzupełniają się.
#12 Wysłany: 21 Styczeń 2016, 17:02
Nie. Będąc w bazie jak się dokonuje wyboru torped do zakupu za pp, to załóżmy są dostępne 3 TIV Falke i 2 TV. Po zakupie wszystkich, jak wyjdę z tego menu i ponownie wejdę w zakup torped, to znów są 3 T IV i 2 T V. Reasumując mając np większą ilość pp, można wyposażyć okręt w same nowoczesne torpedy. Pamiętam, że na czystym SH3 tak nie było, a po zakończonym patrolu, często nowszych torped było jak na lekarstwo. Tak więc nie wiem, czy to błąd ogólny, czy u mnie coś nie tak jest.
#14 Wysłany: 21 Styczeń 2016, 18:09
Ilość torped to nie jest kłopot. Zastanawia mnie po prostu kwestia tego, że po zakupie wszystkich dostępnych i wyjściu z menu uzbrojenia, wszystkie torpedy znów są możliwe do zakupienia. I wygląda mi to na błąd. bo na czystym SH3 jak wykupiłem wszystkie TIII, to po ponownym wejściu w menu, nie było ich. A po powrocie z patrolu, to dostawałem np tylko juz dwie możliwe do zakupu. A jestem w 1944r w tej chwili.
Ostatnio zmieniony przez melis 21 Styczeń 2016, 18:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum