Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
W DW podczas misji nie ma do tego narzędzi. Jedyne co możesz "rysować" to kółka i stawiać krzyżyki (enterem).
Dlatego ja stawiam krzyżyk w miejscu gdzie był mój okręt, dalej wciskam na mapie "r" żeby wyznaczyć linie "bearing" (niestety nie na stałe) i po kliknięciu w miejscu gdzie przebiegała stawiam serie kilku krzyżyków.
Jeśli sojusznik też podaje info to zaznaczam jego pozycję i wiodę "r" linię na jego "bearing". Wtedy widzę gdzie by się przecięły te linie.
W miejscu przecięcia stawiam... krzyżyk
Zawsze po grze mam nieźle upstrzoną mapkę. Czasem nawet w trakcie gry kasuję nadmiar krzyżyków.
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#5 Wysłany: 11 Kwiecień 2016, 19:35
Wczoraj tak zbombardowałem Pepe więc raczej jest.
#6 Wysłany: 11 Kwiecień 2016, 19:45
Nie jest dokładny a właściwie zależy to od odległości i rozstawienia podających namiar w stosunku do celu. Im bliżej trójkąta rozwartego tym dokładniejszy namiar.
Replaya nie ogladałem więc nie wiem gdzie dokładnie celował Olek ale od momentu wystrzału do eksplozji przemieszczałem mój okręt z 12 węzłami. Sama torpeda/bomba opada na spadochronie około 2 min. Dlatego przydaje się nieco szczęścia przy takim celowaniu.
pepe [Usunięty] Kommodore
#7 Wysłany: 11 Kwiecień 2016, 20:15
Sprawdziłem replay aby zbadać celność ognia krzyżowego.
Bomby Olka spadły 1 i 2.5 Mm od moich pozycji, kiedy wystrzeliłem swoje rakietotorpedy. Niestety robiąc unik popłynąłem na NNE a później na NW i tym samym zblizyłem się do lądowania bomb odpowiednio na 0.5 i 1.5 Mm.
Innymi słowy, gdybym sie nie ruszał z miejsca Olek nic by mi nie zrobił. To gdzie skieruję swój okręt to była dla Olka loteria. Mieł szczęście i wygrał
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#8 Wysłany: 12 Kwiecień 2016, 01:51
Wiesz na wojnie zawsze jest szczęście.
A to że im dalej tym mniej celne jest spowodowane tym że na uzbrojeniu masz do pełnego stopnia ustawiane.
#9 Wysłany: 12 Kwiecień 2016, 07:43
Szczypta szczęścia zawsze się przydaje jednak ja sam byłem ciekaw jak skrzyżowane namiary miały sie do rzeczywistej pozycji tzn ile w jardach wyszło błędu. Oczywiście wymagało by to przeprowadzenia większej ilosci testów aby wynik był miarodajny. Sam jednak pamiętam, ze kilka razy taki skrzyżowany namiar dawał mi pozycję z bardzo dużym błędem.
Cóż. Dużo zależy od dokładności tego pomiaru. Jakby gracze z ogromną dokładnością podali namiar, to wynik będzie bezbłędny. Tymczasem im wróg dalej, tym błąd nawet 1 stopnia niesie za sobą dużą różnicę.
#12 Wysłany: 12 Kwiecień 2016, 15:15
No tak, ale wystarczy wyslac ze 4 rakietotorpedy i zamknac taki namiar w kwadracie
_________________ capt. TUPOLOV commanding
pepe [Usunięty] Kommodore
#13 Wysłany: 12 Kwiecień 2016, 17:05
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Cóż. Dużo zależy od dokładności tego pomiaru. Jakby gracze z ogromną dokładnością podali namiar, to wynik będzie bezbłędny. Tymczasem im wróg dalej, tym błąd nawet 1 stopnia niesie za sobą dużą różnicę.
To nie jsst do końca tak bo gracz otrzymuje informację w postaci liczby ale juz ta informacja może mieć pewien błąd.
Przełączając widok normalny i prawdziwy zauważyłem, że namiar (podany i wyrysowany) często różni sie od wyrysowanego samemu w trybie "show true". Dla sonarów dokładność jest zazwyczaj różna dla niektórych kierunków.
Dobrze pokazuje to rozłożenie "beamów" na stacji sonaru holowanego dla fregaty. Największa dokładność jest dla pomiarów na boki do osi poruszania się a najmniejsza jest na dziobie i rufie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum