Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#21 Wysłany: 1 Lipiec 2016, 19:42
i tyle w temacie
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Wstał 15 czerwca 1942. Jeżeli mieli patrolować do początku rezerwy paliwa, to powinni ją osiągnąć wieczorem i nad ranem dotrzeć do Scapa Flow. Najważniejsze wydarzenie dnia poprzedniego:
Jedna wroga mewa dokonała niespodziewanego nalotu nurkowego na pancernik, trafiając Jacka w środek głowy.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#23 Wysłany: 5 Lipiec 2016, 15:48
Otworzyć ogień z dział 14". Zestrzelić mi to natychmiast.
Ufff wariuję już od tej nudy.
Pod koniec dnia. Nadacie do SF, że kończy nam się paliwo i wracamy do bazy.
HFC do TF3, AXF X Na pozycji <pozycja oddalona o 10h rejsu> w dniu 16 czerwca o godzinie 8:00 spotkacie się ze zbiornikowcami i pobierzecie paliwo X Następnie wracacie do strefy patrolowej X Uwaga X Sheer może wkrótce przepływać na Arktykę X Zachować wzmożoną czujność XXX
AXF... To chyba była flota pomocnicza (zbiornikowce). Jack już widział się na lądzie, a tymczasem dowódca kazał mu dłużej pozostawać na patrolu.
#25 Wysłany: 6 Lipiec 2016, 18:52
Dobrze. A skąd ma płynąć Sheer ? Mamy jakieś dane ?
Na razie spotkamy się ze zbiornikowcem.
Po zatankowaniu, jeśli nie będzie nowych informacji HMS Liverpool wraz z dwoma niszczycielami będzie patrolował obszar na wschód od nas (sąsiedni hex na E). Dodatkowo samoloty mają być cały czas w powietrzu i przeszukiwać rejon pomiędzy nami, a wybrzeżem Półwyspu Skandynawskiego.
#27 Wysłany: 6 Lipiec 2016, 19:35
A więc tankowanie.
Po rozdzieleniu stref patrolowych. Jeśli HMS Liverpool znajdzie SHeera, ma nie atakować przeciwnika, tylko śledzić. Ma podawać namiary by TF3 mógł przystąpić do walki.
Krążownik oraz pierwsze niszczyciele uzupełniały paliwo, a grupa krążyła po dość dużym kole, czekając na zakończenie operacji. Wtedy też przechwycono wiadomość do Scapa Flow... Ta wiadomość mówiła także o nich.
Cytat:
TF99 do HFC X Podczas kolejnego nalotu FW i Ju FW się przebiły i bardzo ciężko uszkodziły Tuscalosse X Musimy wziąć ją na hol X Pozostaniemy przy niej i będziemy jej bronić X konwój rusza przodem X Niemcy skupią się na próbach zatopienia jej do końca X nie dajemy ani jednego okrętu plot do osłony konwoju z powodu jak wyżej X Zapewnimy im ochronę aż do Scapa Flow X Prosimy o wsparcie TF3 jeśli to możliwe.
#29 Wysłany: 8 Lipiec 2016, 18:24
No to Kanaron ma dylemat . Zobaczymy co zdecyduje.
Jack spoglądał na odpowiedź ze Scapa Flow. Był zaskoczony. Odmowy się spodziewał. Ale odmowy i osłabienia TF3?
Cytat:
HFC do TF3 X HMS Achates, HMS Ashanti, HMS Furious i HMS King George V zostają na podanej pozycji patrolowej. HMS Liverpool wraz z pozostałymi niszczycielami wraca do Scapa Flow XXX
Cytat:
HFC do AF1, AF2 X AF1: Przekażcie stare niszczyciele do AF2 X Wracacie wraz z Huntami do Scapa Flow X AF2: Kontynuujcie rejs naprzeciw TF99 XXX
Równocześnie odebrano wiadomości dla TF99 i konwoju:
Cytat:
HFC do TF99, QP12 X TF3 nie może wspomóc działań grupy i konwoju X Niszczyciele klasy Hunt Wheatland i Badsworth odłączają się od grup najpóźniej o 14:00 i wracają do Scapa Flow X W przypadku ich uszkodzenia odesłać inne niszczyciele Hunt XXX
#31 Wysłany: 8 Lipiec 2016, 19:20
Wspaniały plan .
Wykonać.
Po zatankowaniu idziemy na pozycję, jak tutaj:
i wysyłamy samoloty na zwiad.
Sztorm, który uderzył na grupę w nocy z 16 na 17 czerwca nie pozwalał na utrzymanie patroli lotniczych, niemniej załoga Furiousa radziła sobie z nim całkiem dobrze. Widać było, że nie są to już żółtodziony.
Około południa 17 czerwca Furious znów zaczął wysyłać w powietrze swoje maszyny
Wiadomość, którą otrzymano w nocy z 17 na 18 czerwca, niosła bardzo złe wieści. Luftwaffe zatopiło Toscaloosę. TF99 znów skierował się w stronę konwoju. Kapitan HMS King George V podczas porannej rozmowy zapytał:
-Sir. Może zbliżymy się tak 150 mil w kierunku konwoju*. Będziemy mogli ich osłonić Hurricane'ami przed nalotami zanim nie znajdzie się w skutecznym zasięgu maszyn z lądu.
#34 Wysłany: 9 Lipiec 2016, 16:43
Naszym celem jest niedopuszczenie do przejścia Sheera na Arktykę. Wszystkie samoloty mają przeszukiwać teren.
Czy jeżeli przejdziemy na pozycję na północ i zapewnimy osłonę konwojowi, to skuteczność patroli powietrznych tutaj zmniejszy się ?
[I tak i nie. Jak pójdziesz na północ, nie będą mogły patrole być słane na południe od linii OP, jak pójdziesz, to do linii mogą być słane, ale nie dalej]
#36 Wysłany: 9 Lipiec 2016, 17:04
Zostajemy na miejscu. Cel główny: znaleść Scheera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum