Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
22:42
Jurij cały dzień spędzał na bieganiu lub dzwonieniu i próbie koordynacji ataków. Te jednak nic nie dały. Niszczyciele zatopiły kolejny torpedowiec, a dwa kolejne uszkodziły torpedami, po czym obie grupy oddaliły się.
Około południa samolot zwiadowczy dostrzegł frachtowce zmierzające w stronę Kirkeness, ale wysłane w ich kierunku samoloty nie odnalazły wroga, ani samolotu zwiadowczego. I oboje oskarżyli drugich, że to tamci polecieli w złe miejsce i nie znają się na nawigacji.
Za to drugi gwardyjski pułk lotnictwa morskiego miał swój dzień. Niemcy najwyraźniej chcieli odegrać się za torpedowce i wysłali przeciw siłom rosyjskim ogromne ilości samolotów bombowych, jakby całkowicie zapominając o przydzieleniu im eskorty. Piloci jednej eskadry zgłosili zestrzelenie prawie 20 samolotów wroga, w tym niektórych prawie nad głowami własnej floty. Żałowali tylko, że nie było ich więcej, to mogliby zestrzelić wszystkie wrogie maszyny. Niezależnie jednak od prawdziwej liczby, zadanie zostało wykonane. Ani jedna bomba nie spadła na żaden z niszczycieli.
Obecnie sytuacja nie była jednak najlepsza. Flota krążyła po pustym morzu, lotnictwo bombowe uzupełniało paliwo, a samolot przelatujący nieopodal Kirkeness dostrzegł 3 duże frachtowce wchodzące do portu. Jurij wiedział, że te złe wieści musi przekazać admirałowi. Przełknął ślinę i wszedł do biura Andreya.
-Admirale. Wrogi konwój właśnie wpłynął do Kirkeness - powiedział, starając się zachować spokój.
8:30
Jurij, podobnie jak Golovko, nie spali przez większość nocy. O poranku, gdy bombowce wracały na lotnisko, Jurij zameldował:
-Admirale. Dzwoniłem wszędzie w sprawie tych zniszczonych Iłów i zapewniono mnie, że w lipcu otrzymamy nowe maszyny. Na razie armia czerwona przekazała nam prawie 2 eskadry amerykańskich Kittyhawków do ochrony, włączyłem je do istniejących eskadr (czyt. Eskadry P-40E z 1PW na 2PW). Ale mam też złe wieści. Ponad 40 samolotów myśliwskich spało na nasze myśliwce. W tym tłoku nasi piloci mieli problemy z walką, ale główne zadanie wykonali. Nie dopuścili wroga do bombowców, choć sami ponieśli dość duże straty. Bombowców było jednak za mało. Tylko uszkodzili jeden z frachtowców. Admirale. Może zaatakujemy port? Tylko nie wiem, czy lepiej nie wysłać tam 3-4 doborowych eskadr, bo taki tłok to tylko przeszkadza pilotom w walce*.
*140 samolotów wzięło udział w bitwie pod Kirkeness
15:30
Jurij wpadł szczęśliwy do budynku sztabu.
-Admirale! Sukces! Nie utraciliśmy trwale żadnej maszyny! Wszyscy piloci wrócili. Owszem, kilkanaście maszyn wymaga naprawy, ale nie straciliśmy nic! A faszyści stracili z eskadrę Messerschmittów 109 i kilka 110! Na dodatek jeden z czterech frachtowców, które weszły do portu został zatopiony! Udało się! Powtarzamy nalot, gdy tylko piloci będą gotowi?
Jurij był zasmucony tą decyzją, ale okazało się, że Arktyka i tak postawiła na swoim. Mgły, które podniosły się kilka godzin później, skryły zarówno Murmańsk, jak i Kirkeness... Zapanowała złowroga cisza
2 czerwca 1942, godzina 9:58
Jurij niezwykle rozradowany wpadł do biura Andreya.
-Admirale! Udało mnie się! Na stację właśnie zajechał pociąg z samolotami i pilotami. Nie tylko uzupełnią nam utracone Iły i Pe, ale też pod nasze rozkazy przekazano 2 dodatkowe eskadry bombowców. Najwyraźniej udało mnie się przekonać górę, że te siły są nam potrzebne... ech... szkoda, że nie było ich, gdy dokonywaliśmy nalotów na niemiecki konwój.
W każdym razie, admirale, samoloty osiągną gotowość bojową najpóźniej 4 czerwca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum