Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 20 Sierpień 2016, 13:37 Wiceadmirał Sir Frank Kanaron, dowódca Home Fleet
16 Lipca 1942
Godziny popołudniowe
Hans cały czas donosił nowe dokumenty, gdy Frank czytał nowe rozkazy od Lorda Pounda
Cytat:
Ś C I Ś L E T A J N E
Admirale Sir Franku Kanaronie
Zbliża się sierpień w którym Wielka Brytania wraz z sojusznikami planują przeprowadzenie kilku znaczących operacji. Ten miesiąc może mieć ogromne znaczenie dla całego przebiegu wojny. Zacznę od operacji i wydarzeń, które najbardziej dotyczą dowodzonej przez ciebie floty.
Za około 2 tygodnie do Moskwy wyrusza premier Winston Churchil. Trasa jego podróży jest tajna i nie powinieneś sobie nią zawracać głowy. Churchil bardzo liczy na to, aby porty w Północnej Rosji (Murmańsk i Archangielsk) były w tym czasie, a najpóźniej w połowie sierpnia, pełne frachtowców z zaopatrzeniem. Będzie to ważna karta w rozmowach w Moskwie,m zwłaszcza, że jak donoszą Rosjanie szlak do Archangielska jest już przecierany i będzie można z niego korzystać.
W drugiej połowie miesiąca zaplanowany jest rajd Rutter na wybrzeże Holandii, który ma wyciągnąć w morze Scharnhorsta i Admirala Scheera. Pierwotnie w morze miał być wyciągnięty także Graf Zeppelin, ale to jest już nieaktualne. Szef Połączonych Operacji komodor Louis Mountbatten (książe) zaprasza was oraz dowódców sił biorących udział w tej operacji do swojego sztabu 27 lipca, aby omówić szczegóły desantu.
Najważniejszym zadaniem, które musisz wykonać jest jednak zatopienie Grafa Zeppelina. Obecność wrogiego lotniskowca w Arktyce może znacząco pokrzyżować nasze plany.
Zanim jednak poprosisz o dodatkowe pancerniki, krążowniki i lotniskowce, mam dla ciebie złe wieści. Nie dość, że ich nie dostaniesz, to jeszcze ci je odbiorę.
15 sierpnia 1942 w Scapa Flow ma zebrać się grupa lotniskowca Furious, który będzie miał dostarczyć samoloty na Maltę w ramach operacji Pedestal oraz dwa pancerniki klasy Nelson, także wyruszające na tą operację, którym należy przydzielić także siły osłonowe. Częściowo wzmocnicie także osłabione podczas operacji Harpoon siły konwojowe. W skład kierującej się na Morze Śródziemne grupy mają wchodzić:
1) Lotniskowiec Furious
2) Dwa pancerniki Nelson (ze szkolących się)
3) 3 lekkie krążowniki do osłony
4) 8 niszczycieli (klasy J-R uzupełnione o niszczyciele starszych klas A-I)
5) 2 niszczyciele O-P (ze szkolących się)
6) 4 niszczyciele eskortowe Hunt, które wesprą konwój zmierzający na Maltę
Po zakończeniu operacji lotniskowiec, krążowniki oraz niszczyciele powrócą pod koniec sierpnia do Scapa Flow.
Zgodnie z decyzją Połączonych Sztabów następuje zmiana stref odpowiedzialności. Arktyka zostaje całkowicie przekazana pod odpowiedzialność Home Fleet i TF99 oraz siły Amerykańskie mają się z niej wycofać do końca sierpnia. Wtedy gotowość bojową powinien osiągnąć HMS Anson, a HMS Howe dotrzeć do Scapa Flow na szkolenie. Wszystkie te pancerniki będą przydzielone do Home Fleet i ich zadaniem będzie osłona Morza Północnego, Arktyki oraz przejścia na Atlantyk pomiędzy Pakiem Lodowym, Islandią i Irlandią.
Słyszałem także, że sprawa ze szpiegiem w sztabie Home Fleet została wyjaśniona. Bardzo mnie to cieszy, gdyż ułatwi mnie to awansowanie was w najbliższym czasie. Nie zawiedźcie mnie teraz, zwłaszcza, gdy premier Churchil spogląda na Arktykę.
Pierwszy Lord Morski, Sir Dudley Pound.
Hans zauważając, że Kanaron skończył czytać, powiedział:
-Przeliczyłem to Sir. W drugiej połowie sierpnia siły Home Fleet, nie licząc wypożyczonych i szkolących się będą wynosiły tylko 2 pancerniki (Król Jerzy i Washinton), 2 krążowniki (w tym jeden na Patrolu Białym), jeden lekki krążownik, 3 amerykańskie niszczyciele (2 mamy teraz, jeden z tego co dowiedziałem się właśnie wraca przez Atlantyk), 2 niszczyciele klasy A-I oraz 2 Hunty i 2 Clemsony... No i tą chmarę korwet, ale tego bym nie liczył jako siły bojowe. Tak więc, sir, do końca sierpnia będziemy mieli znacząco osłabione siły.
-Co wiemy o siłach wroga? - zapytał Kanaron
-Proszę, sir - powiedział Hans, podając dokument:
Cytat:
ŚCIŚLE TAJNE
Raport wywiadu nt. Sił Niemieckich w Norwegii, 15 lipca 1942
U-Booty:
12 U-Bootów. 4 w naprawie. Połowa przebywa na morzu, prawdopodobnie w pobliżu Murmańska.
Kriegsmarine:
Lotniskowiec Graf Zeppelin znajduje się w okolicach Trondheim wraz z kilkoma niszczycielami.
Prawdopodobnie 1-2 lekkie krążowniki przedarły się do Norwegii.
Scharnhorst i Admiral Scheer ćwiczą na Bałtyku. Spodziewany przerzut tych okrętów we wrześniu 1942.
T01_Loch Ewe.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 86.8 KB
T01_Scapa Flow_Harmonogram napraw.jpg Zaznaczono połowę miesiąca PO której wrócą
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#2 Wysłany: 21 Sierpień 2016, 11:50
TF3 bierze kapcia, Cataliny, krążownik i 4 AI. Wypływa na wsparcie dla TF99 i na zatopienie lotniskowca.
TF99 tankuje i ma odnaleźć i zatopić lotniskowiec.
Konwój PQ i QP wypływają. Eskorta PQ: wszystko co zostało. Eskorta QP: wszystko z Murmańska. Konwoje mają się spotkać w zasięgu naszego lotnictwa. Eskorty się zamieniają.
-Sir. Ale co ma wziąć ze sobą TF3, a co eskorta konwoju? Bo jeżeli nie zmieniamy eskorty TF3 (czyt. także wypożyczone okręty), to do eskorty konwoju PQ18 zostaną 2 niszczyciele Hunt oraz 2 Clemsony, które dołączą po uzupełnieniu paliwa TF99.
-A co z HMS Manchester? On też przyprowadził 2 niszczyciele A-I? Czy okręt ma dołączyć do eskorty konwoju na pierwszym etapie, zanim okręty p-lot do niego dołączą, sir?
-Ah, źle zrozumiałem, sir - powiedział Hans - Myślałem, że chodzi o krążownik z patrolu Białego. i miałem potem pytać, czy Pound się na to zgodził. Zaraz wydam rozkazy.
19 lipca 1942, godzina 12:00
Kanaron wybierał się właśnie coś zjeść, gdy do pomieszczenia wpadł Hans.
-Sir! Rosjanie znaleźli Grafa Zeppelina! Lotniskowiec jest w porcie w Tromso!
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#9 Wysłany: 22 Sierpień 2016, 21:28
Wysłać prośbę do Murmańska aby coś spróbowali tam zrobić i go zatopić.
Nadać do wszystkich gdzie jest GZ.
TF3 i TF99 łączą się w jeden zespół. Dowództwo Halliday. Zezwalam na ponowne podzielenie zespołów przez Hallidaya (czyli w pełni przekazuję dowodzenie zastępcy).
Nadać do TF3: proponuję zostawić kapcia w Spitzbergen z niewielką eskortą. Zaopatrzy Cataliny, które będą mogły wesprzeć samoloty z lotniskowca podczas ewentualnych nalotów. Proponuję płynąć pod wyspę Niedźwiedzią i stamtąd wysłać samoloty aby zbombardowały GZ. Najlepiej nocą. Po ataku proponuję wykonanie przemyślanego odwrotu i odebranie po drodze kapcia.
-Coś, sir? - zapytał Hans - To brzmi jak błaganie o pomoc. Co oni mogą zrobić? To poza zasięgiem ich lotnictwa. Jedyne, czym mogą pomóc, to okrętami podwodnymi, sir. I nocą? Trwa dzień polarny.
Niedługo po połączeniu, odezwał się admirał Horton
-Admirale. Wiem, że w Scapa Flow jest wygodniej, ale teraz fakt, że pana nie ma w Londynie powoduje same komplikacje. Moje okręty podwodne podzielą się zadaniami obrony linii 60N oraz patrolem wybrzeża Norwegii. Ale musimy rozgraniczyć nasze okręty pod Norwegią. Przez telefon jakiejś dokładniejszej linii nie wyznaczymy, pozostaje chyba tylko, że 150 mil od wybrzeża jest dla okrętów podwodnych, dalej dla nawodnych. Chyba, że uważa pan admirale, że poradzi pan sobie samemu?
#15 Wysłany: 23 Sierpień 2016, 09:48
No dobrze, zgadzam się na takie rozstawienie. Proponuję jednak część okrętów pozostawić tam gdzie są teraz, cięższe jednostki się jeszcze nie przedarły.
Mam też jedno pytanie, admirale. GZ jest w Tromso. Rosyjskie OP go wykryły i być może będą atakować. Moja flota już tam płynie. Czy jest możliwość wysłać jeszcze nasze OP aby również spróbowały go zatopić gdyby nasz nalot się nie udał?
-Admirale, mówiłem, że "podzielą się" zadaniami. Połowa będzie pilnowała przejścia, druga popłynie pod Tromso. Też dostałem tą wiadomość i właśnie dlatego właśnie dzwonię. Około północy 22 lipca moje kilka okrętów będzie pod Tromso.
-Będą wpływać do portu? Sir, pan dobrze zrozumiał admirała Hortona? Bo to jak wydać rozkaz marszu na baczność z orkiestrą w stronę gniazda karabinów maszynowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum