Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#81 Wysłany: 3 Wrzesień 2016, 15:32
Płyniemy na południe na ostatnią znaną pozycję wroga.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
17:00
-Sir. Otrzymaliśmy nowe rozkazy - zameldował Hawkin
Cytat:
HFC do TF1,3,99 X TF1 i 3 spotykają się na pozycji <czerwony X> X Halliday przejmuje dowodzenie X TF3 i TF99 mają skierować się na pozycję <białe X> w pobliżu Jutlandii i zatrzymać Grafa Zeppelina przed dotarciem do Niemiec X Obszar w promieniu 150 mil od Bergen, Stavanger i Kristiansand <ograniczony czerwoną linią> jest strefą działań okrętów podwodnych X Nie wolno wam wkraczać na ten obszar, gdyż okręty podwodne mają w nim zatapiać wszystkie pływające okręty
-Sir. Na pełnej prędkości dotrzemy do wyznaczonego sektora w przeciągu 16 godzin, ale to zużyje ogromne ilości paliwa. Bylibyśmy w stanie tam dotrzeć w 12 godzin, gdybyśmy nie musieli opływać okolic Bergen.
Kapitan pancernika spojrzał na mapę i powiedział:
-Jak tak dalej pójdzie, to każą nam wpłynąć do Kilonii, aby topić okręty.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#83 Wysłany: 3 Wrzesień 2016, 19:29
Płyniemy pełną prędkością wg wyznaczonego kursu. Przekazać TF1 i Tf99 nasz plan.
22:00
-Sir. Jakieś okręty przed nami - zameldowano z radaru. Pozycja zgadzała się. Powinien to być TF1. Ale z drugiej strony, mógł też być wróg. - Nadać sygnał rozpoznawczy, sir?
#85 Wysłany: 3 Wrzesień 2016, 19:50
Wszyscy na stanowiska bojowe.
Nadać sygnały rozpoznawcze.
Na szczęście odpowiedź była taka jakiej się spodziewano. Task Force 1, Wielka Brytania. W mgle doszło do spotkania dwóch zespołów. Z bliźniaczego pancernika nadano wiadomość:
-Admirale. TF1 przechodzi pod pańskie rozkazy.
#87 Wysłany: 3 Wrzesień 2016, 20:21
Pancerniki w środek, idziemy wyznaczonym kursem. Wodnosamoloty w powietrze szukają wroga.
#89 Wysłany: 3 Wrzesień 2016, 21:48
Niech lecą.
#91 Wysłany: 3 Wrzesień 2016, 21:51
Kręgi po okolicy.
#93 Wysłany: 3 Wrzesień 2016, 22:35
Wracamy do bazy, prędkość optymalna. Maksymalna by wyjść z zasięgu wrogiego lotnictwa, a następnie ekonomiczna.
28 Lipca godzina 17:30
Turbina pancernika zwolniła obroty, gdy okręt zbliżał się do boi telefonicznych. Holowniki oraz trałowce wprowadzały za nim pozostałe okręty zespołu. Ich wprowadzanie miało zająć jeszcze sporo czasu, a jak Jack zdołał się dowiedzieć, do kolejki do wejścia ustawił się też TF99.
-Sir. Turbina gotowa do zatrzymania. Opuszczamy kotwicę. - zameldował Hawkin, przekazując meldunek z maszynowni. Okręt jeszcze kilkadziesiąt jardów poruszał się do przodu, po czym zatrzymał się. Maszynownia rozpoczęła wypuszczanie pary, a holowniki odłączały się od pancernika, szykując się do wprowadzenia kolejnej, oczekującej jednostki.
-Sir. HMS Anson wchodzi na kotwicowisko - zameldowano z pomostu. Mgła, która unosiła się nad portem wydawała się miła, o wiele milsza od tej z którą mierzyli się kilka dni wcześniej. Byli znów w domu. W Scapa Flow, głównej bazie Home Fleet.
#95 Wysłany: 9 Wrzesień 2016, 13:04
Dobra, macie tutaj raport. Przekażcie go do HFC.
Raport z działań bojowych TF3 (11 - 28 lipca 1942)
11 lipca 1942
Zgodnie z rozkazem płyniemy na pozycję pod Lerwick, by zapewnić osłonę oraz zwiad dla TF99
12 lipca 1942
Zmiana rozkazów. Tym razem przechwycić i zatopić wrogie grupy bojowe. Mgła uniemożliwia start samolotów. Dopiero późnym popołudniem wznawiamy patrole lotnicze.
Po otrzymaniu nowych wiadomości o Niemcach, zmieniamy pozycję, by zbliżyć się do Norwegii i zablokować przejście.
13 lipca 1942
Zła pogoda uniemożliwa start samolotów. Otrzymujemy informację o wrogim niszczycielu.
14 lipca 1942
Pogoda się poprawia. Wykonujemy zwiad nad Trodheim i wykrywamy wrogi lotniskowiec.
TF99 prosi o wsparcie lotnicze. Wysyłamy myśliwce wspierając TF99 w bitwie.
15 lipca 1942
Nakazuję atak wszystkich samolotów torpedowych na lotniskowiec. Niestety pół eskadry, jakimi dysponujemy nie osiąga trafień. Cztery maszyny zostały uszkodzone. Utracono eskadrę Fulumarów.
Zgodnie z rozkazem wracamy do Scapa Flow. USS Rhind zostaje oddany do TF99.
16 lipca 1942
Wpływamy do Scapa Flow. Przejmujemy paliwo oraz nowe eskadry samolotów. Zgodnie z rozkazem:
Cytat:
HFC do TF4 X Do grupy zostanie dołączony lekki krążownik Manchester i tender wodnosamolotów Albatross X Skierujecie się ku TF99, który uzupełnia paliwo na pozycji <tu pozycja CRAZY X Macie zapewnić wsparcie TF99, odnaleźć wrogi lotniskowiec i go zatopić X Waszą eskortę stanowić będą 2 niszczyciele A-I, 2 niszczyciele O-P oraz 3 niszczyciele, które otrzymacie od TF99 XXX
Ruszamy
18 lipca 1942
Spotkanie z TF99. Pobieramy paliwo. Zapewniamy osłonę lotniczą dla TF99.
19 lipca 1942
Zgodnie z rozkazem
Cytat:
HFC do TF3, TF99 X Połączyć zespoły w jedną grupę pod dowództwem wiceadmirała Hallidaya X Halliday może podzielić zespół według własnego uznania X Graf Zeppelin jest w porcie Tromso XX
Sztab Home Fleet proponuje wysłać HMS Albatross na Spitzbergen z niewielką eskortą, aby zaopatrzył Cataliny, które do niego przylecą i będą mogły wesprzeć wasz nalot. X Proponujemy ustawić zespół pod Wyspą Niedźwiedzią i stamtąd dokonać nalotu. X Po ataku proponuję wycofanie się, zanim nastąpi kontratak, wraz z zabraniem HMS Albatrossa spod Spitzbergenu XXX
Płyniemy pod Wyspę Niedźwiedzią
20 lipca 1942
Wysyłamy Albatrosa w eskorcie HMS Manchester i 2 niszczycieli na pozycję do założenia bazy wodnosamolotów na Spitzbergenie.
21 lipca 1942
Zestrzelono wrogi samolot zwiadowczy. A następnie uzyskano kontakt z wrogim OP. Zmieniamy pozycję (maksymalny zasięg naszych Albatrosów), by ukryć się przed wrogiem. Pogoda się pogarsza. Szykujemy się do ataku.
Istnieją przesłanki, że wróg wyszedł w morze. TF99 dostaje zadanie by podejść bliżej Tromso i przechwycić ewentualne wrogie jednostki.
22 lipca 1942 4:00 Pogoda się poprawia, wykonujemy łączony atak wodnosamolotów i Albatrosów. Albatrosy uzyskują trafienie lotniskowca, zaś wodnosamoloty nie odnajdują celu. W tym samym czasie jesteśmy atakowani przez wrogie lotnictwo. Część zostaje przechwycona przez nasze myśliwce., lecz 20 wrogich jednostek wykonuje na nas atak. Brak strat własnych. Zestrzelono 6 wrogich bombowców.
Nasze myśliwce przepędzają wrogie samoloty pokładowe.
Albatrosy wracają na lotniskowiec. Zostają ponownie uzbrojone.
17:00 Nakazuję ponowny atak. Tuż przed startem otrzymujemy ostrzeżenie z TF99 o dużej liczbie wrogich samolotów lecących w naszą stronę. Natychmiast po wysłaniu Albatrosów do ataku, zmieniamy pozycję. Atak nie następuje.
21:00 Samoloty powróciły. Niestety nie zanotowały trafień. Eskadry Albatrosów utraciły zdolność bojową. Wracamy do Scapa Flow
21:30 Atak 18 dwupłatów. Zniszczono 6 wrogich samolotów HMS Furious trafiony bombą.
21:45 Atak 60 wrogich maszyn. Zestrzelono kilkanaście z nich. HMS Furious wielokrotnie trafiony tonie. HMS King George V – lekko uszkodzony.
23:00 Otrzymujemy informację o nieskutecznym ataku naszych wodnosamolotów
23 lipca 1942
Atakowani przez 16 wrogich samolotów. Brak strat. Zestrzelono 2. Łączymy się z Abatrosem i kierujemy do Scapa Flow. Ze względu na paliwo, płyniemy prędkością ekonomiczną.
25 lipca 1942
Otrzymujemy nowe rozkazy
Cytat:
NCHQ (Sztab dowództwa marynarki) do wszystkich zespołów Home Fleet, Submarine Service i Coastal Command na Morzu Norweskim X Na północ od Narviku wykryto wrogi lotniskowiec kierujący się wzdłuż wybrzeża Norwegii na południe X Wszystkie okręty, które są w stanie przechwycić wrogi zespół: Wasze zadanie jest proste X Zatopić Zeppelina! X Zatopienie lotniskowca będzie złamaniem kręgosłupa Kriegsmarine! XXX
Kierujemy się na zbiornikowiec.
W trakcie pobierania paliwa zostajemy wykryci przez wrogie samoloty zwiadowcze.
26 lipca 1942
Dostajemy informację o połączeniu z TF1 a następnie rozkaz anulujący poprzedni, a kierujący nas w pobliże Bergen
Kolejne rozkazy kierują nas na Morze Północne
Szukamy wiatru w polu. Dostajemy informację by zatopić lotniskowiec. Ale gdzie on jest ? Jakie ruchy wykona TF1, TF99 ? Kierujemy się na ostatnią znaną pozycję wroga.
22:00 Łączymy się z TF1. Brak kontaktu z wrogiem.
27 lipca 1942
Osiągamy ostatni punkt nawigacyjny. Pogoda się poprawia i wypuszczamy wodnosamoloty. Brak kontaktu z wrogiem.
Otrzymujemy informację, że GZ jest poza naszym zasięgiem. Wracamy do SF
28 lipca 1942
Połączony zespół TF3 oraz TF1 wpływa do Scapa Flow
Raport sporządził
Wiceadmirał Jack Halliday, dowódca TF3
Jack obserwował, jak w pobliże boi telefonicznych zbliża się USS Washington. Był to wyjątkowo roboczy wieczór dla trałowców i holowników, cały czas wprowadzających na kotwicowisko nowe okręty. Jack spodziewał się, że wreszcie odpocznie, gdy zbliżył się do niego komandor Hawkin.
-Sir. Rozmawiałem z oficerem operacyjnym. Jutro z rana o 7 ma się pan zgłosić do wiceadmirała Kanarona.
#97 Wysłany: 13 Wrzesień 2016, 20:42
Ok. Przyjadę.
29 lipca 1942, godzina 17:12
-Sir - powiedział Hawkin otwierając drzwi kwatery wiceadmirała - Mogę panu na chwile przeszkodzić?
-Coś się stało? - zapytał Jack
-Otrzymaliśmy nowe rozkazy, sir.
Jack nie potrzebował dłużej słuchać. Odebrał rozkazy i zaczął je czytać.... Nie brzmiały jak rozkazy Kanarona. Plan na cały miesiąc. Coś nowego. Task Force 3 miał składać się z
HMS King George V
HMS Suffolk
HMS Kenya
HMS Trinidad
oraz 9 niszczycieli (z czego 4 miały posiadać "zieloną" załogę).
Do 13 sierpnia załogi okrętów miały dostać przepustki, aby 14 zgłosić się po nowe rozkazy. Na drugą połowę sierpnia zaplanowany był ich udział w operacji Jubilee. Odprawa ma odbyć się 14 sierpnia, a operacja trwać przez około tydzień. Nie było jednak o niej żadnych szczegółowych informacji.
#99 Wysłany: 19 Wrzesień 2016, 14:03
W takim razie zajmijcie się rozdzielaniem przepustek. Na okrętach pozostaje załoga szkieletowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum