Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
IDF do budowy swoich transporterów opancerzonych (także wozów saperskich) używa przebudowanych podwozi a właściwie kadłubów czołgów lub innych APC jak np: Zelda, która została przebudowana z amerykańskiego transportera M113. Najszerzej stosowane było podwozie brytyjskich czołgów Centurion (również ich izraelskich modyfikacji zwanych Sho't)
Jedynie Namer to konstrukcja oparta na kadłubie Merkavy IV ale jednak budowana od początku jako bojowy wóz piechoty a nie przeróbka czolgu.
PODPOWIEDŹ:
Trzeba się zastanowić do jakich czolgów siły Izraela miały jeszcze dostęp, bo to właśnie na "tym innym" został zbudowany pojazd z zagadki.
Ostatnio zmieniony przez pepe 3 Grudzień 2016, 13:43, w całości zmieniany 1 raz
To wiem. Ale patrzyłem też na inne. Na Achzarita nie wygląda (podwozie T54/T55 wygląda inaczej), M113 (wspomniany także) także. Za to podwozie T-62 (Tiran) choć ma pewne podobieństwa różni się, a na dodatek tylko czołgi z tego mieli. Podwozie Pattona (Magaha)się różni zwłaszcza szerokością i tym, że przednie koło jest bardziej "schowane". Za to Puma ma tyle "identyczności". Każde światełko na swoim miejscu. Zaczepy także. W zasadzie przód i nadwozie to idealnie ten:
I wygląda, że ma też z przodu zaczep do lemieszy/pługów.
To z tyłu wygląda na system rakietowy czyszczenia pól minowych:
http://s133.photobucket.c...G_9915.jpg.html
Ale to wszystko Puma.
Szukam i szukam i muszę spasować. Wszystko prowadzi do Pumy. Chyba, że zbudowali też nadwozie Pumy na innym podwoziu, ale to bez porównania podwozia (którego na zdjęciu nie widać w piasku), nie jestem w stanie odgadnąć.
Masz rację. Sam pogrzebałem więcej i to jest... puma zbudowana na kadłubie Centuriona.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. W artykule, który czytałem był ten obrazek podpisany jako Achzarit. Później wprawdzie znalazłem jeszcze więcej treści ale tam już nie zwróciłem uwagi, że pojazdy na zdjęciach nieco sie różnią.
Tak to jest jak się szuka zagadki na szybko
Tak czy inaczej koncepcje opancerzonych wozów piechoty są bardzo ciekawe dla IDF. Z drugiej strony tam są tak specyficzne wymagania, ze gdzie indziej te pojazdy by nie miały za bardzo racji bytu.
Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę i
G R A T U L U J Ę
poprawnej odpowiedzi Finku.
Dajesz kolejną zagadkę.
PS. Zmyliło mnie głównie to, że Achzarit waży o prawie 8 ton wiecej niż sam T-54/55 a to w zasadzie tylko kadłub. Z tego wywnioskowałem, ze ten "dołozony pancerz" mógł zmienić jego sylwetkę na tyle, ze nie bedzie przypominała za bardzo oryginalnego kadłubu.
Ostatnio zmieniony przez pepe 3 Grudzień 2016, 15:07, w całości zmieniany 1 raz
Heh. A ja początkowo myślałem, że to "specjalistyczna wersja" na podstawie Pumy, gdy odpowiedziałeś, że blisko i szukałem, co to on ma na tyłku A potem jak padło, że to inny pojazd to zgłupiałem
Heh. Zupełnie jak wtedy, gdy jeden portal wyjście w morze Akuły (Szczuki w/g Rosjan) ubarwił zdjęciem Tajfuna (Akuły w/g Rosjan).
Prawie dobrze. Ale...
Na hełmie ma gwiazdkę. Oznacza to generała brygady, a nie majora (chyba, że chodziło ci o Major General (brak polskiego odpowiednika), ale ten stopień dostał później). I był to jedyny (inne źródła podają, że jeden z niewielu) generałów, którzy walczyli na plażach Normandii jak podlegli im żołnierze.
No i oczywiście to aktor Robert Mitchum wcielający się w rolę generała w filmie Najdłuższy Dzień.
Szczerze mówiąc to zupełnie nie znam się na stopniach wojskowych i wojsku jako takim Mnie interesują raczej militaria od strony technicznej i ewentualnie doktrynowej.
Za wikipedią:
D-Day
"As a major advisor in Operation Overlord, he was made Assistant Division Commander (ADC)(...)
Tutaj zagadkę rozwiązałem głównie za sprawą aktora Roberta Mitchum (dosć dobrze kojarzę wiekszosć starych aktorów) ale musiałem już pogrzebać co to była za produkcja i w kogo się wcielał przeglądając jego filmografię.
Już powoli zastanawiam się nad kolejną zagadką, pewnie wkrótce dam bo na chwilę obecną nie mam jeszcze pomyslu. Ten katalog z materiałami przydatnymi do zagadek to był dobry pomysł - często przegladając net mozna trafić na coś ciekawego tylko ostatnio zapomniałem wrzucać tam cokolwiek i stoi pusty.
Major advisor - główny (dosłownie większy) doradca, nie "major doradca" od słowa łacińskiego maior - większy. Notabene major jako ranga wzięła się z czasów, gdy był to najwyższy dowódca.
Dla operatora sonaru jest to pełnoprawny okręt podwodny, który wydaje prawidłowe dźwięki. Dzięki temu do manewrów jako celu nie trzeba dołączać okrętu podwodnego jako celu. Zwłaszcza, że to cacuszko (zgodnie z opisem), może udawać wiele różnych okrętów podwodnych.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 5 Grudzień 2016, 18:08, w całości zmieniany 1 raz
pepe [Usunięty] Kommodore
#877 Wysłany: 5 Grudzień 2016, 20:40
Tak, wszystko się zgadza.
TUTAJ jest krótki filmik reklamujący AUV62 AT (a później jeszcze drugi pojazd)
To bardzo ciekawe urządzenie potrafi symulować pola fizyczne okrętów podwodnych. Mimo, że samo jest wzglednie małych rozmiarów, poprzez wysuwanie specjalnej holowanej kabloliny może oszukać sensory co do swoich wymiarów, charakterystyk akustycznych itp.
G R A T U L A C J E
Dajesz nowe
P.S.
Zdjęcie dostałem od Grindlera z targów EuroNaval bodajże 2014, kiedy jeszcze Francja zapraszała polską delegację oficjalnie
Ostatnio zmieniony przez pepe 5 Grudzień 2016, 20:42, w całości zmieniany 1 raz
Przyznam, że nie słyszałem o tym urządzeniu i trochę googlowałem, zanim znalazłem to cudeńsko (a zaczynałem od dronów do filmowania pod wodą )
=======================================================================
No to dziś mamy bardzo ważne, historycznie zdjęcie.
Co ono przedstawia? I dlaczego jest tak ważne?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum