POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
DW - błąd lustrzanego odbicia kontaktu
Autor Wiadomość
pepe
[Usunięty]
Kommodore

#1  Wysłany: 14 Grudzień 2016, 18:13   DW - błąd lustrzanego odbicia kontaktu

Wczoraj rozmawiałem z Pinho o błędzie w DW, dzięki któremu sonar boczny i sferyczny (dziobowy) pokazuje w okienku bazy sygnatur obiekt po przeciwnej stronie niż gdzie się rzeczywiście znajduje.

Dopiero dziś to sprawdziłem i faktycznie ma to miejsce.

TEST

Ustawiłem swój okręt kursem równo na północ i w odległosci 10 mil na wschód ode mnie Cargo ship również poruszający się na północ.
Rzeczywista pozycje tego statku była na azymucie 90 stopni:

Na obrazku widać, że statek jest widoczny na lewym-górnym ekranie a poniżej filtr rozpoznaje obiekt jako "Car Carrier" (co nie jest błędem - po prostu filtr daje pulę podobnych kontaktów a ja zwyczajnie jej nie przewinałem na właściwy)

Kolejnym krokiem było przesunięcie kursora na całkiem przeciwną stronę. W moim wypadku było to 270 stopni:

Na górnym-lewym oknie nie widać już śladu akustycznego bo w rzeczywistości żadnego obiektu tam nie ma. Na poniższym oknie pokazuje sie jednak sygnatura "wyfiltrowana" jako taki sam obiekt co po lustrzanym odbiciu 90 stopni - czyli "Car Carrier".

Dodam, że podczas przesuwania kursora w oknie sygnatur akustycznych nie było zupełnie nic. "Car Carrier" pojawia się tylko na prawdziwym (90 stopni) i fałszywym (270 stopni) namiarze i nigdzie poza nimi:

Co za tym idzie, filtr dla sonarów, które w rzeczywistości nie pracują z lustrzanym odbiciem (sferyczny i boczny) zachowuje się tak jak dla sonaru, kórego specyfiką jest właśnie podawanie poza prawdziwą pozycja jego lustrzanego odbicia (sonar holowany)

Pinho wspominał, że błąd się zdarza zarówno dla czystej jak i zmodowanej wersji DW. Zauważył również, że dzieje sie tak wtedy, gdy wyciągnięty jest sonar holowany.

Samemu sprawdzałem tylko w wysuniętym sonarem holowanym i tylko na sonarze bocznym (co widać na obrazkach) jednak wierzę na słowo.
Generalnie podczas tego krótkiego testu przypomniałem sobie, że czasem faktycznie filtr pokazuje sygnaturę akustyczną w miejscu, gdzie jestem pewien, że niczego nie ma. Jednak nigdy mi to jakoś bardzo nie przeszkadzało i po prostu o tym zapomniałem.

Dzieki Pinho za zwrócenie uwagi na ten błąd. Inaczej pewnie nigdy bym tego nie opisał.

pepe
[Usunięty]
Kommodore

#2  Wysłany: 14 Grudzień 2016, 18:33   

Sprawdziłem jeszcze raz i po wciągnięciu sonaru holowanego błąd nie występuje. Zaraz za chwile wyciągnąłem znów TA i sonar boczny ponownie pokazywał ten błąd.
Dokładnie to samo dla sonaru dziobowego.

Może w wolnej chwili ktoś by się zwrócił z tym problemem do Crazy Ivana od modu RA na forum RedRodgers.com. Ja obawiam się, że z moją kiepską znajomością angielskiego będzie mi ciężko wyłuszczyć w czym rzecz.

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#3  Wysłany: 14 Grudzień 2016, 19:28   

Ciekawy problem. Nie zauważyłem tego wcześniej. W sumie nigdy nie korzystam z klasyfikacji celów.
ściana i tak zawsze swoje wie"

pepe
[Usunięty]
Kommodore

#4  Wysłany: 14 Grudzień 2016, 20:24   

Sam korzystam najczęściej w przypadku torped - filtr dość dobrze je odróżnia od pozostałych okrętów. Żeby nie było za dobrze już dokładnie nie pokaże jaka a tylko to, że celem jest torpeda.

pinho 

Kraj:
poland

Imię: Krzysiek
Ulubiona Gra: DW, SH3, SH4 + inne

#5  Wysłany: 15 Grudzień 2016, 15:47   

Pięknie opisany problem, sam nie do końca wiedziałem jak to opisać Tobie... :wow
Tak się składa ,że na początku korzystam z NB i zaczęły mi się pojawiać kontakty zupełnie bez sensu gdzie wiedziałem iż żadnych nie ma. W podstawce ten błąd też występuje. Niestety mój angielski nie pozwoli mi na opis tego problemu, może ktoś będzie chętny do wstawienia go na redrodgers...
To ja dziękuję za porządny opis :8)

Boby_King 

Kraj:
poland

Imię: Kuba

#6  Wysłany: 18 Grudzień 2016, 15:37   

Mam podobny problem, komuś już się udało go rozwiązać?

pepe
[Usunięty]
Kommodore

#7  Wysłany: 18 Grudzień 2016, 16:05   

Z tego co wiem to nie bardzo jednak mnie osobiście to nie przeszkadza bo takiego lustrzanego "kontaktu" i tak nie można zaznaczyć do śledzenia. Przez lata grania w DW właściwie nauczyłem się nieco innego spojrzenia na "filtr" klasyfikacji. Korzystam z niego bardzo sporadycznie a do szukania właściwego celu staram się po prostu odnaleźć 2 pierwsze częstotliwości i to wystarcza.

Odpowiedz do tematu