Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
- W zadadzie to pytanie kieruje do dowodcow DD. Czy kamuflaz ma w grze wplyw na spostrzezenie U-boota. Czy plynac np. w polwynurzeniu w jednym z prezentowanych kamuflazy, trudniej mnie zobyczyc z pomostu?
- Czy w misjach z pozniejszych lat wojny sa w przygotowaniu jednostki wyposazone w chrapy?
_________________ Kapitänleutnant Hartmann
Kommandant von U-56
V - U-Boot Flotilla "Emsmann"
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 30 Maj 2005 Posty: 82 Skąd: ...z zaskoczenia
#2 Wysłany: 16 Lipiec 2005, 00:26
Więc tak....
Kamuflaż nawet najlepszy napewno cieszy oko, ubarwia gre ale nie ma wpływu na to czy załoga DD zauważy Cię z takiej a takiej odległości.... Niestety to tylko gra i przy określonej pogodzie z określonej odległości Cię widzą.
Co do chrap to owszem, jeżeli są to końcowe lata wojny to i chrapy masz na okręcie :
Imię: Jacek Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 29 Maj 2005 Posty: 215 Skąd: Szczecin
#4 Wysłany: 19 Lipiec 2005, 10:55
Pod klawisze "D" kryje się głębokość dla chrap czyli około 10 m.
Natomiast same chrapy uruchamia się z przedziału sterowania silnikami, czy jak kto woli centrali.
Natomiast trzeba pamiętać, że płynąc na chrapach na silnikach Diesla robimy więcej hałasu, co nie zawsze może wyjść nam na zdrowie.
Imię: Maciej
#5 Wysłany: 19 Lipiec 2005, 12:28
No i choc nie sprawdzalem, to glebokosc 10m i tak nie chroni przed bombami z samolotow, czyli lepiej albo w polwynurzeniu, albo na elektrycznych w zanurzeniu i de facto chrapy w grze nie maja zastosowania. Chyba, ze sie myle...?
Kommandant von U-56
#7 Wysłany: 19 Lipiec 2005, 13:26
Chrapy mają zastosowanie w grze pomimo jej wielu błędów. Czasem podejście do konwoju tak, żeby DD nas nie namierzyły bez chrap byłoby niemożliwe.:)
Praktykowałem.. 8)
Imię: Maciej
#8 Wysłany: 20 Lipiec 2005, 14:54
Praktykowales...W takim razie zaraz spacyfikuje admina tutejszej sieci w sprawie Vento. Chociaz mnie to zastanawia, ale sie nie wypowiadam, bo ja tego nie probowalem.
A propos, czy uzywanie chrap nie powoduje wykrycia radarowego przez DD? Przeciez czasem nawet peryskop moze zdradzic nasze polozenie eskorcie...
Kommandant von U-56
#9 Wysłany: 20 Lipiec 2005, 16:19
Radar nie wykrywa chrap a sub jest zupełnie niesłyszalny ponieważ na DD nie da się usłyszeć diesli suba. Są jednak i wady takiego pływania. Samoloty, torpedy...
Pływać na chrapach warto ale trzeba wziąć pod uwagę pogodę i porę dnia.
Jeszcze jedno... peryskop na głębokości 10m jest jak maszt z flagą "tutaj jestem"
#11 Wysłany: 23 Lipiec 2005, 00:17
Trzeba poprostu poćwiczyć i poeksperymentować. Pomimo bugów jakie sa w SH2 i DC lubię te gry za to, że są nieprzewidywalne i nie ma w nich "złotej recepty na sukces" :
#13 Wysłany: 23 Lipiec 2005, 17:39
Wystarczy zrobić prosty test. Wypłynąć w składzie 1 sub, 1 DD. Podpłynąć na powierzchni do DD na odległość ok. 3 000m i zbliżać się. Niech DD powie, kiedy usłyszy suba. (Dokładnie diesle suba).
Jak to zrobicie będzie jasne o czym pisałem wcześniej.
David czyli jest to jakiś błąd w grze tak? No dobra a z jakiej odległości DD są w stanie zauważyć chrapy? To może jest i dobre ale raczej tylko podczas nocy, lub przy bardzo trudnych warunkach pogodowych. U-Boot VII na chrapach wyciśnie cos koło 10 knotów... kurde trzeba popraktykowac i sprawdzić
#15 Wysłany: 24 Lipiec 2005, 13:30
U-boot typu VII na pach wyciśnie maksymalnie 5 wezłów, a to dlatego, że maxymalnie można płynąć 2/3. :slinotok
Wczoraj płynąłem używając chrap. Rok 44, pogoda CLEAR. Czyli nie tylko szkwał... :
Potestujcie
No dobra DD nas nie słyszy bo płyniemy na dieslach radar chrap też nie wykryje to jeszcze zostaje asdic ale z jakiej odległoci DD mogą zobaczyć nasze chrapy? no dajmy na to przy ładnej pogodzie. Ale jest to raczej tylko sposób z tymi chrapami gdy jestesmy przed konwojem bo jadąc 5 knotow to co najwyzej sie mozemy podrapac
Wiem David, ale kurcze ta kwestia chrap mnie nieźle męczy : Bo mozna przez to ciekawe efekty osiągnąc ale DD nie będą zasypywac gruszek w popiele i sie na to uczula....będą strzalac torpedami do wszystkiego co pływa : (Pozdrawiam Kuba : )
Hartmann ja naprawde bym chciał wejść ale jestem teraz na Morzu Polnocnym na statku i tu jest mały problem z czasem i z szybkościa internetu, ale jestem w trakcie kombinowania czy aby sie nie cos nie uda aby znów Sobie pograć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum