Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
[ Dodano: 29 Grudzień 2006, 16:06 ]
Najpierw zobaczyłem temat - dedykowane dla PL_Mańka, ale jak zobaczyłem zdjęcie to się trochę zdziwiłem, bo ze zdjęcia, na pierwszy rzut oka to bardziej jakąś rozklekotaną łajbę przypomina niż op.
_________________ "Z mgły wyłaniały się wielkie okręty bojowe i ich maszty-pagody..."
Ale nikt nie wykorzystuje tego w celach komercyjnych...
Tak BTW to np. studenci prawa (i nie tylko, ale prawa zobowiązuje) na potęgę kserują książki i paradują z nimi przed profesorem, który ją napisał, a on przymyka na to oko. Wiem, bo sam studiuje prawo. I nikt tym się nie martwi.
Wprawdzie na forum to zdjęcie jest widoczne dla wielu użytkowników i można tutaj posądzić kogoś kto umieścił zdjęcie za udostępnianie (może także oberwać się adminowi w tym wypadku) i rozpowszechnianie. Ale wydaje mi sie że to chyba ektremalnie rzadkie wypadki...
_________________ "Z mgły wyłaniały się wielkie okręty bojowe i ich maszty-pagody..."
Imię: Adam Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Lut 2006 Posty: 78 Skąd: Żory
#7 Wysłany: 29 Grudzień 2006, 20:22
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Swoją drogą... Wszystkie screeny do patroli są tak samo pirackie, bo nie mamy zgody na wykorzystywanie fragmentów gry.
Sorry - ale odejdę od tematu...
Dlaczego uważasz, że screeny zaliczają się do kategorii "pirackie" ??
W Licencji SH2 czytamy:
Cytat:
[...] Wszelka własność intelektualna (z uwzględnieniem praw autorskich, praw do znaku towarowego i patentu) dotycząca niniejszego Oprogramowania z uwzględnieniem wszystkich animacji, elementów dźwiękowych, obrazów, map, muzyki, fotografii, filmów video i tekstu zawartych w niniejszym Oprogramowaniu stanowi własność UBI SOFT [...]
No i nie zaliczyłbym do żadnej z w/w kategorii screenów ponieważ w moim mniemaniu jest to nasz wytwór, a nie wytwór programistów. No i nie czerpiemy z tego korzyści materialnych.
Ostatnio zmieniony przez PL_Pyk4s 29 Grudzień 2006, 20:23, w całości zmieniany 1 raz
Ta amerykańska flaga jest podpowiedzią do części zagadki.
ps-man... On chyba płynie pod flagą austriacką... Ale nie jestem pewnien
Podpowiedź nr.1
To niemiecki okręt.
Czekam na dalsze odpowiedzi.
A do offtopica... Gdzieś tam pisze, że nie wolno upubliczniać nawet fragmentów gry... A screen to jakby nie patrzeć fragment...
Proszę moderatora o wydzielenie offtopica do osobnego tematu...
Imię: Maniut Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 842 Skąd: koło morza
#9 Wysłany: 29 Grudzień 2006, 21:47
NIIIOO Panowie to Niemiecki DEUTSCHLAND, podczas rejsu handlowego do neutralnych wówczas USA, (( Port Baltimore, lipiec 1916 r) skąd przywiózł miedź, nikiel, cynk, srebro, gumę, chininę i inne materiały medyczne i do prowadzenia wojny. Było 7 takich jednostek podwodnych - handlowych, później uzbrojone je po 2 działa kal 150 mm, i 2 kal 88 mmi przekwalifikowano na podwodne krążowniki. Po wojnie U- 151 -eks( Deutschland) przekazano Francji
Dł 100,80, m
szer 13,5 m
prędkość 12,5, /5,5
załoga 55 osób
Dokładnie to ta jednostka, co napisał PL_Maniek (dodam, że ja nie wiedziałem, że płynęła tam dokładnie po takie rzeczy)
Swoją drogą, dziś na Ventrillo:
Ja: Maniek, mógłbyś przemoderować pewien temat (chodziło o to, co powyżej napisałem)
Maniek: Który?
Ja: (naprowadzam)
Maniek: Widzę..... (chwila potrzebna na wczytanie).... DEUTSCHLAND!
Serio.... Tylko zerknął na zdjęcie i od razu odpowiedział poprawnie
Imię: Maniut Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 842 Skąd: koło morza
#12 Wysłany: 29 Grudzień 2006, 22:07
ponizej cytat z materiałów co i za ile przewiózł wówczas w/w sub
Reproduction of Article “The Cargo of the Submarine "Deutschland" ", J. Chem. Soc., Vol. XXXV, No. 23, December 15, 1916, p. 1202:
"On July 10th the mercantile submarine ;Deutschland arrived in Baltimore with 750 tons of medicinal and coal-tar dye
products. It appears that the weight of dyes in the consignment was 125 tons, and that they consisted mainly of
Anthraquinone and Alizarine derivatives, which are patented in Germany and have not yet been prepared in the United States.
A circular prepared by the Badische Company of New York states that theses dyes have been prepared in a highly
concentrated form, in a few cases twelve times their normal strength. They are offered in America at the following prices,
per lb. f.o.b. New York:--
Euchrysin G.X., $8.50; Rhodamine B. extra (1 lb. = 5 lb. B.), Safranine T, extra conc. (80 lb. = 100 lb. T.K.), $7.35; Diamond Green
G.K., $8.50; Anthraquinone Green, G.X.H.O., patented (2 lb. = 3 lb. G.X.N.), $9.50; Anthraquinone Violet, $11; Anthraquinone Blue
Green, B.X.O., patented (2 lb. = 3 lb. B.X.), $9.50; Cyanathrol R.B.X., patented (7 lb. = 10 lb. R.B.), $16.50; Indanthrene Blue R.S.
Powder, triple, $10.50; Indanthrene Blue, G.C.D. Powder, patented (8.33 lb. = 100 lb. paste), $56; Indanthrene Violet R.R., extra,
Powder, patented (12.5 lb. = 100 lb. paste), $70; Indanthrene Black B.B. Powder, patented (12.5 lb. = 100 lb. paste), $28;
Anthracene Blue S.W.G. Powder, $15; Anthracene Blue S.W.G.G. extra Powder, $16.50; Alizarine Blue S. Powder, $8.75;
Anthracene Blue S.W.R. Powder, $15; Oxamine Blue A. extra (2 lb. = 5 lb A.), $5.15; Indigo White 50 %, $4.50."
The dyes delivered by the "Deutschland" were extremely expensive, reflecting both their high concentration and the demand by the
U.S. textile industry. Using the inflation factor of $1.00 in 1916 equal to $17.92 in 2005, the Indanthrene Violet R.R. would sell
today for $1,254 per pound.
The “Deutschland” made another round trip in November 1916 to New London, Connecticut, with a $10 million cargo including
gems, securities, and medicinals. By that time, the combatant submarine U-53 had also crossed the Atlantic to visit Newport,
Rhode Island – and then sank five Allied freighters just outside the territorial limits before returning home.
In the early part of 1917, as German relations with the United States deteriorated, the "Deutschland" was converted for war duty
as U-155. It made three war cruises, sinking 43 ships. On December 2, 1918 the "Deutschland" was taken to England and
displayed as a war trophy. It was scrapped in 1921. Five workers were killed when an explosion ripped the ship apart during the
dismantling.
ponizej kilka fotek tego okrętu, przypominam, ze występował tu jako jednostka handlowa i dlatego nie posiada na rufie bandery wojennej, Owe flagi USA podniesiono kurtuazyjnie ,
[ Dodano: 29 Grudzień 2006, 22:12 ]
uwazam, ze jeżeli fotki i fragmenty wklejane są na forum jako materiał szkoleniowy, a nie w celu zarobkowym nie są piractwem, ponieważ pozyskiwane były z ogólnodostępnych stron internetowych, gdzie nie było żadnego zastrzeżenia.
pozdr
deutschland4.jpg
Plik ściągnięto 6744 raz(y) 15.63 KB
Deutschland_Captain_Paul_Koenig.jpg s?ynny d-ca, kt?ry jako pierwszy na okr?cie podwodnym, "Deutschland" przep?yna? Atlantyk i to w obie strony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum