Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 2 Styczeń 2007, 21:41 co oznaczaja czerwone wykrzykniki?
cze mam juz od dluszego czasu sh3 i nie wiem co oznaczaja czerwone wykrzykniki w załodze ? w instrukcji tego nie pisza. ale podejrzewam ze jest to zmeczenie załogi. bo jak poloze ich w koji to im gasna, ale co najdziwniejszego ze przy przyspieszeniu 1024 tez mi wyskakuje ten wykrzyknik. help.
wykrzyknik tez jest jak morale zalogi spada (przy uszkodzeniach okrętu najczesciej, lub przy ismierci zalogi/dowódcy mialem raz przypadek ze cala zaloga mi zginela, mialem tylko zaloge w silnikach i w dzialku a dowodca na mostku, rszta to trupy
_________________ prawdziwy podwodniak walczy do ostatnich chwil okrętu, dopóki jego działa nie umilkną
bo sie zderzyly albo je tylko uszkodziles i same wpadly do wody, tego ci nie zalicza, tak samo jak atakuje cie niszczyciel, jak storpedujesz go i zatopisz to zalicza, jak cie staranuje i sam zatonie -- to ci tego nie wliczą
_________________ prawdziwy podwodniak walczy do ostatnich chwil okrętu, dopóki jego działa nie umilkną
jak strzelasz do samolotu, i trafiasz, musisz tak trafic aby wybuchl w powietrzu, wtedy ci zalicza. a deck gun -- to zalezy do czego chcesz to uzyc, zestrzelenie samolotu deck gunem to dosc trudne i prawie nie mozliwe..
a i uwazaj, bo samoloty czasem sie zderzaja same, tego tez nie zaliczaja
sorry za błędy ale klawiaura dostala 4 torpedy
achaa. zrozumialem to tak ze jak strzele do samolotu silnik zaplonie potem wybuchnie i spadnie do morza do nie zalicza, a jak rozplynie sie w powietrzu to zalicza? tak? dobrze mysle?
jeszcze jedno dlaczego mi sie tak dzieje ze jezeli pod kątem prostym strzelam z torpedy to odbija sie od statku i spada na dno? przewaznie atakuje z 500-700m predkosc t: bardzo szybko i torpeda kontaktowa czasem magnetyczna. acha predkosc u-boot'a mala japrzod czyli 3 W
We wczesnych latach jest duże prawdopodobieństwo niewypału.
Jeżeli torpeda jest ustawiona na zapalink magnetyczny i uderzy w burtę statku (a nie przepłynie poniżej) to jeżeli nie wystrzelisz jej z około 500 metrów (minimalnie, czasami nawet z większej odległości) to się właśnie tak odbije. Bo wtedy musi mieć ten impret, aby wbić się w kadłub, aby zapalnik "ruszył".
Ja staram się strzelać z około kilometra. Wtedy mam pewność, że jak się dobije, to po prostu wadliwa torpada, a nie brak impetu.
Jeszcze pytanie, jak głęboko uderza, bo może za płytko, celujesz...
Magnetyczna powinna przejść około 1-2 metrów pod stępką, a kontaktować trafić 1-2 metrów powyżej stępki.
odpal torpede na stztormie, najpierw uszkodz jakis tankowiec aby przechylil sie na rufe, ustaw sie tak aby torpeda trafla w rufe, potem wyczuj moment i odpal, moze ci sie uda trafic torpeda na pokład.
ja strzelam magnetykami z odleglosci 412m czasem 475m i czasami wybucha, tak samo kontaktowe .. to tez zalezy od predkosci,celu odleglosci, pogody i stan uboota ktory odpala torpede, wiecej szans na awarie jak mamy spore uszkodzenia, nie tylko bedzie problem z zanurzeniem ale z uzycie torped tez bedzie utrudnione, przekonalem sie popoludniu jak bilem sie z niszczycielem, skubany ukrocil mi kadlub do 4% odpalam torpede i trafia, niszczyciel tonie, odpalam druga trzecia czwarta, ktora mi wybucha na pokladzie (samostorpedowanie?)
mam jeszcze jedno pytanie kiedy beda jakies ataki na konwoje albo cos innego mam juz 8 patroli 1000 reputacji, u-boot VIIC i 1 flotylla (czy jakos tak)
a z torpedami jest juz good:D ogarniam powoli i coraz lepiej idzie.
_________________ pozdro
dziki
Kapitan:
U-101
(VIIB)
Ostatnio zmieniony przez dziki 6 Styczeń 2007, 01:32, w całości zmieniany 1 raz
Tzn. Nie ma jakiegoś zadania typu: Płynie konwój, zaatakuj go. Zawsze będzie patroluj to i to. Tylko podczas rejsu (zazwyczaj w okolicach gdzie pływają konwoje <w dokumentacji na płycie masz mapkę>) dostaniesz informację o pozycji konwoju. Wtedy się tam rusza i atakuje... Ja przyznam bez bicia, że pierwszy konwój dopiero w 1941 (około stycznia) spotkałem. (A przynajmniej kilka patroli po przenosinach do Brestu)
mam jeszcze 2 pytania, a mianowicie:
1. dlaczego wojna mi sie skonczyła w 1940r.? (jezeli chodzi to zatopilem neutralny statek moze dlatego?)
2. jak dostaje wiadomosc ze jest duzy konwoj i tak dalej podaja mi namiary i plyne tam to go nie ma? patrolowalem (tam gdzie mi pokazalo ikonke na mapie) i nic rozplynął sie.
nie rozumiem.
hmm. moge zaczac ta sama misje od poczatku tyle ze nie atakowac statkow neutralnych. bo moze tego byc wina.
zielony kolor znaczy neutralny?
edit: jednak byla to wina ze zaatakowałem statek neutralny. teraz jes wszystko git i co nadodatek zobaczcie jaki tłusty kasek znalazłem :
http://img174.imageshack....age=ouchxo2.jpg
23 okręty w tym 3 niszczyciele. az sie podnieciłem zatapiajac 3 frachtowce C2
edit2: wczoraj skonczyłem misje ( tą co zatopilem statek neutralny ) i zacząłem troszke następnej i zrobilem SAVE. a dzis rano włączam SH3 i to samo "Wojna się skonczyła"
link jak by ktos chciał zobaczec:
http://img406.imageshack.us/my.php?image=25qk1.jpg
POMOCY!!!!
_________________ pozdro
dziki
Kapitan:
U-101
(VIIB)
Ostatnio zmieniony przez dziki 7 Styczeń 2007, 10:15, w całości zmieniany 4 razy
A nie zatopiłeś jakiegoś ważnego okrętu należącego do III Rzeszy? A może topiłeś za dużo neutraslnych statków i dlatego? (ja mam na koncie holownik... Nie spojrzałem na banderę, a był zaraz przy Wielkiej Brytanii)
Na jakiej wersji grasz? Jakieś mody/patche/itd?
Może masz jakiś mod, w którym jest błąd? Mi nic takiego się nie zdarzyło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum